"Фрапорт" ще разширява летище Бургас

Зоната за регистрация в Терминал 2 ще се увеличи с 12 допълнителни гишета за чекиране

През 2018 г. трафикът на Черноморските летища се очаква да нарасне с около 10%, според планираните полети към момента – значителен ръст предвид постиженията от 2017 г. (8.42%) и 2016 г. (22%). Понастоящем най-големите пазари за Варна и Бургас са Русия, Германия, Великобритания и Полша.

Очаква се спадът на руските туристи да продължи, а пътниците от последните три страни да се увеличат, като полският пазар продължава да се развива – прогнозата за растеж е 30%-40% за 2018 г. „Миналата година ръстът за Полша бе 70% и е чудесно тази година да видим, че Ryanair Sun ще изпълнява чартърни полети до Варна и Бургас от редица полски градове“, каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

„Нараства и търсенето от Великобритания – Thomas Cook Airlines UK и TUI Airways стартират летни полети до Варна от няколко британски градове, включително Бирмингам и Манчестър“.

За Бургас новите авиолинии са 8: Ryanair, Аерофлот, Dart Airlines, Ryanair Sun, Blue Bird Airways, SкyEurope Airlines Hungary, Lufthansa и El Al Israel Airlines Ltd. Новите дестинации са 14: Мюнхен Меминген и Дюселдорф Везе в Германия (Ryanair), Милано Бергамо в Италия (Ryanair), Лвов в Украйна (Dart Airlines), Ротердам и Маастрихт в Холандия (Corendon Dutch Airlines), Лодз и Шимани в Полша (Enter Air & Small Planet Airlines), Лил във Франция (Small Planet Airlines), Йоребру и Норкьопинг в Швеция (BH Air), Вааса във Финландия (BH Air), Бейрут в Ливан (BH Air) и Техеран в Иран (BH Air).

В сравнение с първите 3 месеца на 2017 г., тази година за периода януари-март трафикът на летище Бургас е нараснал с 16.8%, а на летище Варна с 92.3%.

Очаква се през 2018 г. летище Бургас за първи път да посрещне над 3 милиона пътници, а летище Варна над 2 милиона.

„Тези цифри не представляват проблем за летищата, но въпреки това ние вече проектираме разширяването на летище Бургас, което ще се случи в периода 2019-2020 г.“ заяви Улрих Хеппе.

„Ще разширим зоната за регистрация в Терминал 2, като предвиждаме до 12 допълнителни гишета за чекиране. Освен това, зоната за сигурност ще бъде обновена с допълнителни рентгенови машини, ще бъде прибавена допълнителна търговска площ и паркингът към терминала също ще бъде разширен.“ Рехабилитира се и перона за обслужване на въздухоплавателни средства на двете летища.  По този начин ще бъдат оптимизирани местостоянките за обслужване на самолетите и ще се увеличи капацитета и ефективността.

Коментари

Още от последните новини