Фрагменти от тракийска и луксозна римска керамика са сред най-новите находки на археолозите в Ахтопол

Фрагменти от тракийска и луксозна римска керамика са сред най-новите находки на археолозите в Ахтопол - E-Burgas.com

Фрагменти от работена на ръка и на грънчарско колело тракийска керамика от късната бронзова епоха и желязната епоха, части от красиви вносни гръцки съдове от 6-5 в. пр. Хр. , от мегарски купи от 3-2 в. век пр. Христа и  фрагменти от рядко срещана в града  луксозна римска керамика са сред най-новите находки, намерени от екипа на проф. Диана Гергова, която прави археологически разкопки в Ахтопол.

„Откриваме изключително  интересни  находки, които ни дават много ценна информация за най-ранните етапи от историята на античния Ахтопол. Тук най-мощните, видими следи са от късноантичната епоха. Но имахме голямото щастие при спасителните разкопки, които проведохме през изминалите години  както и  сега , да продължаваме да откриваме доказателствата  че Ахтопол е тракийски град с много ранна дата на основаване. Тя е във втората половина на  2 хил. пр. Хр. ,  времето на Троянската война”, разказа в интервю за e.Burgas.com видната българска изследователка.

Проучванията се финансират от Сдружение „Черноморска Странджа” с председател инж. Петър Кънев и са организирани със спомоществувателството на кмета на Ахтопол Станимир Димитров. Работата на археолозите се подпомага от 15 доброволци от Фондация „Пътят на траките”- сред които студенти по археология, по антропология, млади журналисти от Италия, Испания, Португалия, Гърция и Турция.

Сдружение „Черноморска Странджа” е създадено с цел опазването, съхранението, развитието и популяризирането на културно-историческото наследство на територията и акваторията на страната ни. Сред основните задачи, които неговите членове са си поставили е да съдействт за създаване на условия за развитие на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа и крайбрежната ивица на юг от град Бургас.

В работата на сдружението са поканени водещи български учени, специалисти, дейци на туризма и хора с богат административен опит.

Повече за най-новите археологически изследвания в Ахтопол можете да прочетете в интервюто на проф. Диана Гергова в e.Burgas.com.

Коментари

Още от последните новини