Фолклорните празници „Приморска Перла“ ще съберат музиканти и танцьори от цяла България

Фолклорните празници „Приморска Перла“ ще съберат музиканти и танцьори от цяла България - E-Burgas.com

Приморско отново ще се превърне в център на фолклорното изкуство и в притегателно място за талантливи изпълнители, инструменталисти и танцьори. Третото издание на Национални фолклорни празници „Приморска Перла“ започва на 1 септември и ще продължи четири дни. Културният форум  се осъществява под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.  Негов основател е маестро Стойко Стойков.

И тази година любителите на фолклора ще станат свидетели на самобитно изкуство от всички краища на страната, представено на сцената на амфитеатъра. Изпълнителите ще се съревновават в конкурс за народни песни, за музиканти на народни инструменти / гайда, гъдулка, кавал и тамбура/, конкурс за народни оркестри / битови и смесени/ и фолклорен танцов конкурс.

Всичко представено ще проследено и оценено от академично жури  в състав: Петър Аркалиев – зам. -директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр.Котел –  председател на журито, маестро Димитър Христов – композитор, диригент на ОНМ на БНР,  маестро Ваня Монева  – диригент и основател на хор *Космически гласове* , продуцент на народна музика към БНР,  маестро Стойко Стойков – основател и директор, автор на забавна музика, Евелина Христова – народна певица в *Мистерия на българските гласове* и *ЕВА* квартет , Ивайло Иванов –  хореограф, преподавател в катедра „Изкуство” във ВСУ *Черноризец Храбър*, Калиопа Трендафилова – зам. – директор на фолклорните празници  и главен експерт в отдел Култура към Община Приморско  и  Христо Йорданов – фолклорист , ръководител  на ФТА *Приморско.

В оценяването ще се включат и Николай Гурбанов – председател на БНМФС,  Марин Маринов – собственик на МК *Сънрайз Маринов* и управител на ФТ *Сънрайз Мюзик*  , Николай Чапански – фолклорен  журналист, собственик и издател на вестник *Фолклорен хоризонт*,  Български Национален Младежки Фолклорен Съюз, Българско Национално Радио , *Радио Бургас* и TV1.

На „Приморска Перла“  се очакват и специални гости, сред  които проф. Минчо Минчев – световно известен български цигулар, виртуоз и педагог,   Данислав Кехайов – главен  художествен  ръководител на ФА *Пирин* – Благоевград  и популярен български народен певец , Жечка Сланинкова – видна народна певица, наричана „славеят на Странджа”, Ивайло Герасимов  – певец и продуцент.

Водещ на конкурстите програми и тази година ще бъде ще бъде музикалният редактор и водещ на БНР „Радио Бургас“ Георги Янакиев.

Участниците в различните конкурси  на фолклорните празници ще се класират по регламент и възрастова категория. Ще бъдат връчени различни награди  – *Фолк Гран При *, *Лауреат* , парични премии, специални и поощрителни призове, плакети, медали и дипломи,  както  и три срочни стипендии на талантливи индивидуални изпълнители.

 

Ето и програмата по дати и часове:

 

ПРОГРАМА НА НФП

*ПРИМОРСКА ПЕРЛА* 2017 ГОД. ГР. ПРИМОРСКО

01. СЕПТЕМВРИ

15:00 ЧАСА – ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

15:40  ЧАСА – ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА И КОКТЕЙЛ

17:00 ЧАСА – ОТКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ФОЛКЛОРНИ ПРАЗНИЦИ

17:20 ЧАСА – КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА НАРОДНА ПЕСЕН

/ ИНД. ИЗПЪЛНИТЕЛИ И ДЕТСКИ ВОКАЛНИ ФОРМАЦИИ ДО 18 ГОД. /

21:45 ЧАСА – КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА – АНСАМБЪЛ *ДИКАНИ*

22:15ЧАСА – НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ

02. СЕПТЕМВРИ

17:00 ЧАСА – КОНКУРС *ВИРТУОЗИ НА НАРОДНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ*

20:00 ЧАСА – КОНКУРС  ЗА НАРОДН И  ОРКЕСТРИ

21:30 ЧАСА – НАДСВИРВАНЕ С ИМПРОВИЗИРАНЕ – СЕЙШЪН

21:45 ЧАСА – КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА –ЖЕЧКА СЛАНИНКОВА

22:15 ЧАСА – НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ

03.СЕПТЕМВРИ 

16:00 ЧАСА – ДЕФИЛЕ

17:00 ЧАСА – КОНКУРС  ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА НАРОДНА ПЕСЕН

/ИНД. ИЗПЪЛНИТЕЛИ  И ВОКАЛНИ ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ  НАД 18 ГОД. /

21:45 ЧАСА – КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА – ДАНИСЛАВ КЕХАЙОВ

22:15 ЧАСА – НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ

04.СЕПТЕМВРИ

16:00 ЧАСА – ДЕФИЛЕ

17:00 ЧАСА – ТАНЦОВ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

/ДЕТСКИ ТАНЦОВИ СЪСТАВИ И ТАНЦОВИ ФОЛКЛОРНИ  ФОРМАЦИИ НАД 18 ГОД./

21:45 ЧАСА – КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА – ИВАЙЛО ГЕРАСИМОВ

22:15 ЧАСА – НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ

22:15 ЧАСА – ЗАКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ФОЛКЛОРНИ ПРАЗНИЦИ *ПРИМОРСКА ПЕРЛА* 2017 ГОД.

Коментари

Още от последните новини