Фенклубът на Нефтохимик с предложение да се построи нов стадион в Бургас

Фенклубът на Нефтохимик с предложение да се построи нов стадион в Бургас - E-Burgas.com

От фенклуба на Нефтохимик разпространиха писмо, в което зоват в Бургас да бъде построен нов стадион, като по този начин ще бъде решен наболелия проблем с местния футбол – клубовете ще има къде да играят без да гостуват по незнайни общини за домакински мачове, а с професионален футбол в Бургас младите таланти няма да се преселват в други футболни градове. Ето го писмото на феновете, публикувано без редакторска намеса:

„През последните десетина години , футболът в Бургас бавно и методично бе доведен до състояние на меко казано безизходица!

И това при все, че "нефутболния" Бургас е дал на този спорт десетки много качествени футболисти и успешни национални състезатели , като Руси Гочев, Радостин Кишишев, Златко Янков...

При все , че в историята на бургаския футбол , бургаски отбор е вицешампион на България...И продължава да дава - може би най-големия талант на България в момента , 16 годишния Кристиян Добрев, е от Бургас. Той, заедно с още двадесетина млади футболисти тръгнали своя път към футбола от бургаските футболни школи, защитават цветовете на други отбори, вместо да го правят тук в родния си град!

За първи път от 55 години, град Бургас ще остане без футболен отбор в професионалния футбол при все, че над 30 бургаски футболисти в зряла футболна възраст, в момента защитават подобаващо отборите на Поморие, Созопол и Несебър.

Тъжен е и факта, че град Бургас на практика е единствения областен град в България, който не притежава свой собствен стадион , въпреки че през годините и в града е имало няколко действащи такива, които са били домове за бургаските клубове - Колодрума, ст.Черноморец,ст.Нефтохимик, Локомотив Бургас. Поради ред  причини всички тези съоръжения са изгубени, разрушени, унищожени и в момента бургаските клубове са се превърнали в номади.

Тъжен е факта, че през последните години цяла България се чуди на Бургас , като защо Нефтохимик Бургас играе в Долно езерово, Българово, Несебър, Сливен, Търговище при наличието на стадион-красавец Лазур! Защо два бургаски клуба Нефтохимик и Черноморец играят дерби мач в .....Сливен? Как интересни екземпляри от флората могат да бъдат забелязани на стадион Черноморец, а вее и на Лазур.  А през идущата пролет, ако все още футбола не е тотално умрял ще ни се наложи да станем свидетели и на най-позорното нещо във футбола в града - бургаският Нефтохимк да "гостува" на стадион Лазур,  на отбор от друг град (Поморие), който този сезон играе домакинските си мачове в Бургас, а Нефтохимик в Българово...

Отговорът е на въпросите много прост и е само един - единствения годен стадион за футбол в Бургас "Лазур" е собсвеност на Митко Събев и от личните или бизнес интересите му зависи, дали бургаските отбори ще играят в Бургас. За съжаление и другият стадион в града, ст.Черноморец, също е собсвеност на въпросния господин, чрез дружеството му ПСФК Черноморец. По този начин той държи в смъртоносна хватка този спорт и дали ще върви нагоре зависи само от него!

Предвид всичко изложено по-горе , ние от "Клуб на привържениците на Нефтохимик" стартирахме кампания която нарекохме "Да върнем Лазур на Бургас" с цел стадион Лазур да бъде откупен от Община Бургас и по този начин да се постави сериозен фундамент за развитие на футбола в Бургас.

Защо Лазур? Защото това е единственото съоръжение в рамките на града, което в момента отговаря на определението стадион.

Напълно сме наясно, че в момента текат процедури по изясняване на собствеността на стадиона и всякакви преговори на този етап няма да бъдат ползотворни. В същото време си даваме сметка, че изчаквайки всички тези процеси футболът в града ще продължи да затъва, а нашите деца ще бягат от града, за да се развиват!

За това считаме, че вариант в който Община Бургас започне строеж на нов стадион не е лишен от логика  и ще бъде може би най-удачното и бързо решение на проблема в момента. Стадион,  който да бъде в рамките на града и да се използва от всички бургаски клубове, които имат нужда да се играят мачове от първенствата на БФС. 

Имаме и конкретно предложение, както за финансиране на такова начинание, така и за локация за новия стадион.

Финансирането, като крайно навеждащо за разрешаване на този сериозен проблем за град Бургас, може да бъде изискано от държавата, от натрупания бюджетен излишък за 2017 в размер на над 2 млрд лева.,.  Следва да се има предивд, че съгласно наредбите  на Закона за бюджета на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, освен за погасяване на външния дълг на страната, бюджетния излишък може да се използва и за други цели, а именно за спортни , като в случай, средствата да се делигират от Община Бургас.По този начин бюджетът на Община Бургас, няма да бъде натоварена с допълнителни разходи. Стойността на инвестицията, според нас ще зависи от капацитета на стадиона, като според нашите анализи стадион с капаците около 5000 седящи места с възможност за разширяване и тренировъчни терени би струвал от порядъка на 8 до 10 млн лева.

Като подходящи локации за осъществяване на този проекти, бихме ви предложили ви предложили са терени с общинска собственост, на комуникативни места  с лесен достъп, като:

•     Поземлен имот 07079.3.896, област Бургас, община Бургас, гр. Бургас, м. КУРТ ТЕПЕ, вид собств. Общинска частна, вид територия Земеделска, категория 3, НТП Друг вид нива, площ 25002 кв.м., стар номер 112005 

•     Поземлен имот 07079.622.137, област Бургас, община Бургас, гр. Бургас, п.к. 8000, Парк "Езеро", вид собств. Общинска публична, вид територия Урбанизирана, НТП За друг обществен обект, комплекс, площ 117790 кв.м., стар номер 137, квартал 1, парцел ІІ

Разбира се има и още други подходящи локации, но заради собствеността на терените се предполага, че би отнело повече време за окрупняването им, а това би забавило реализирането на идеята.

Господин Николов и общински представители, ние виждаме че полагате истински усилия за да промените облика на Бургас и в частност спорта в града. Следвайки държавната политика да се подпомага спорта чрез изграждане на спортни съоражения през последните години два мега проекта заемат основно място сред инфраструктурните характеристики на Бургас - Арена Бургас и басейнът в парк Изгрев. По този начин ние истински вярваме, че ще се повиши качеството, а след това  ще дойдат и успехите на бургаските плувци, лекоатлети, волейболисти, баскетболисти...защо не щанги, бокс, борба....защо не бъдещи републикански, европейски , световни и олимпийски шампиони!

Футболът е социален феномен, обединяващ милиони хора по целия свят. И тук всякакви закони за пазарна икономика, финанси и други подобни отстъпват пред едни други закони - човешките. Цар Футбол отдавна е номер 1 и в типично "хокейни" страни като Русия, САЩ,Финландия, Норвегия, Швеция. Тази игра се развива с бързи темпове в целия свят дори и в държави, като  Казакстан, Индия, Китай, Корея за които думата "футбол" до преди години беше нещо екзотично.

Вярваме, че вие като наши избраници ще приемете това наше предложение и Бургас отново ще се върне на футболната карта , защо не и на европейската.

Благодарим ви!”

Коментари