Евтино и опасно месо плаши да залее пазарите в Европа

Евтино и опасно месо плаши да залее пазарите в Европа - E-Burgas.com
expert.bg

Евтино, некачествено и опасно за здравето месо ще залее пазарите на Стария континент и у нас, ако се подпише и ратифицира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), по което ЕС и САЩ преговарят. Това става ясно от нов доклад, представен в Европарламента в Брюксел от Института по земеделие и търговска политика (IATP) в Европа, пише cross.bg, цитирайки "Труд".

Анализът се основава на задълбочени проучвания върху американските практики в месопреработвателната индустрия, текстове в ТПТИ, по-специално тези, които се отнасят до механизмите за регулаторно сътрудничество и начина, по който всичко това ще се отрази на качеството на месните продукти в Европа.

Според проучването мощната месопреработвателна индустрия има за цел чрез ТПТИ агресивно да атакува сегашните стандарти за качество и безопасност на продуктите и да ги занижи, като подкопае способността на правителствата за поддържане и създаване на изисквания, свързани със социалната сфера, общественото здраве, околната среда и хуманното отношение към животните. Става въпрос за стандарти и изисквания за ГМО, етикетиране, клониране, използване на вредни химикали и т.н.

Освен че е заплаха за малките и средните ферми в Европа, индустрията в сектора в САЩ струва на данъкоплатците там милиони долари под формата на разходи за справяне с последствията за общественото здраве и околната среда, става ясно от доклада.

Според експерти ТПТИ носи реална опасност американският модел - шепа мощни фирми да контролират цялата месопреработвателна промишленост, да се пренесе и в Европа.

Част от критиките към опасното търговско споразумение със САЩ са свързани именно с риска от занижаване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки.

В ущърб на обществения интерес

Интензивен натиск има и в момента в посока увеличаване на производството на стоки на ниска себестойност в ущърб на общественото здраве и интерес, посочват докладчиците в документа.

Една от целите на ТПТИ е именно увеличаване обема на търговията като същевременно се намаляват производствените разходи както в страните членки на Европейския съюз, така и в САЩ. Споразумението е в противоречие на изискванията и стандартите на Стария континент, отбелязват още анализаторите.

Коментари

Още от последните новини