Евростат: Бургас и Варна липсват от картата на морските круизи в Европа

Евростат: Бургас и Варна липсват от картата на морските круизи в Европа - E-Burgas.com

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни от анализ на Евростат, цитирани от БТА.  Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула" при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция. 

В началото на морския сезон тази година в Бургас акостира круизният кораб Costa neoRIVIERA с близо 1 600 пасажери, предимно френски граждани и това бе едно от малките събития у нас, свързано с круизния туризъм. У нас съществуват няколко туристически компании, които предлагат круизи, но най-близките дестинации, от които може да стартира пътешествието са Атина, Венеция и Генуа.

Родните туристически компании предлагат също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации. Цените варират от 2000 - 3000 и 4000 лева, в зависимост от дестинацията и продължителността на круиза. "Дунав Турс" е единственият български корабособственик, който осъществява европейски речен круизен туризъм. Организират се групови и индивидуални круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко луксозни кораба, а годишно над 20 хиляди пасажери се възползват от услугите на фирмата, която вече се е вписала в европейския туристически пазар. Сезонът на речните круизи у нас стартира всяка година в началото на месец март.

Коментари

Още от последните новини