Европейска заповед за арест за обвиняемия Ангел, участвал в ОПГ и трафик на хора

Европейска заповед за арест за обвиняемия Ангел, участвал в ОПГ и трафик на хора - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас реши да бъде изпълнена Европейска заповед за арест, издадена в края на миналия месец на Първоинстанционен съд - отдел Гент, Кралство Белгия, с която се иска предаване на българския гражданин Ангел И. на белгийските съдебни власти, с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение в извършване на две престъпления, осъществени в Гент и другаде на територията на Кралство Белгия, квалифицирани като „организирана престъпна група" и „трафик на хора“.

В Европейската заповед за арест изрично е посочено предвиденото в Наказателния кодекс на Белгия наказание за престъпленията, за които се издирва българския гражданин – „Лишаване от свобода" от 1 до 3 години и „Лишаване от свобода" от 15 до 20 години.

Според съда, издадената Европейска заповед за арест е в съответствие с изискуемите по чл. 37 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, форма и съдържание. Според описанието в Европейската заповед за арест, има сериозни съмнения, че заподозряното лице Ангел И. е част от организирана престъпна група, създадена с цел да трафикира хора за Великобритания, дейност, която е била осъществена и с обстоятелството, че деянието е станало навик и с използване на състоянието на зависимост на въпросните емигранти – от които е имало и малолетни лица.

Съдът намери, че следва да бъде уважено искането на съдебните власти на Кралство Белгия и българският гражданин Ангел И. да бъде предаден за провеждане на наказателно преследване в тази държава. Налице са всички изисквания на българския закон и на Рамково решение на Съвета от 13.06.2002 г. за предаване на исканото лице.

Решението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Бургас, в 5-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини