Ето я къщата на Big Brother в Бургас

Ето я къщата на Big Brother в  Бургас - E-Burgas.com

Това разбира се, е шега. И няма нищо с реалити формата. Но в Бургас има едно място,  в което се вижда градът на длан. Става дума за информационния трафик център. На видео стена се наблюдават възловите места.

„Като начало Центърът беше изграден с цел да управлява обществения транспорт, но още в самото начало, замисълът му беше да интегрира всички възможни аспекти на управление на градската среда.”-каза за е-Бургас заместник-кмета Руска Бояджиева.

Трафик-центърът се помещава в новото крило на Математическата гимназия. Там в момента се извършва видеонаблюдение  само на онези пространства, на  които общината има монтирани камери. Това са Приморски парк, мостика, различни междублокови пространства, включително и тези, които през последната  година бяха изградени по ОП ”Региони в растеж”.

„Това, което се случва като обхват за наблюдение е  само с кръстовищата и пътните артерии. Ние по жилищните комплекси нямаме изградена такава инфраструктура. Интегриран градски транспорт създаде този център с идеята да бъде надграждан с всички междублокови пространства ."-добави заместик-кмета Руска Бoяджиева.

В центъра  се съвместяват функциите, свързани с управлението на общинската система за отдаване на велосипеди под наем.

Трафик-центърът ще си взаимодейства с органите на реда. Предвижда се помещение за Кризисен щаб. „По този начин заинтересованите страни  ще имат възможност да наблюдават и да получават информация за развитие на събитията в реалано време. Ще си взаимодействаме с Пътна полиция и с ОД на МВР"--каза Директорът на ОП”Транспорт” Андрей Рунчев.

Все още предстои монтирането на още стотици камери, които ще са разположени на 216 спирки, паркове, във всички автобуси на градския транспорт.

Камерите са с висока резолюция, наблюдават с обхват от 360 градуса, снимат детайлно. Лесно би могъл да се предотврати евентуален терористичен акт в Бургас.

В трафик-центъра работят  12 млади бургазлии, а тук работно време няма. Тъй като 24 часа тук не се затваря. Хората са обучени да реагират при инциденти.

Докато разглеждахме трафик-центъра, дойде и делегация от Израел , за да обмени опит и да вземе идеи от бургаските колеги.

Галерия
Коментари

Още от последните новини