Ето я историята на химна „Върви, народе възродени”

Ето я историята на химна  „Върви, народе възродени” - E-Burgas.com

Всеки знае химна на 24 май "Върви, народе възродени", но малцина може би знаят историята му. Ето сега ще Ви я разкажем.

През 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, тогава преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи". Същата година то е публикувано в списание "Мисъл" в Русе.

Като български всеучилищен химн обаче, текстът придобива известност, когато 9 години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва мелодията към него. Историята разказва, че това е станало в Ловеч, в час по пеене. Докато ученик от класа четял вдъхновено стихотворението „Св. св. Кирил и Методий", композиторът внезапно станал и започнал да пише нотите с тебешир върху черната дъска. Още преди да е ударил училищният звънец за края на часа, мелодията била завършена, а учениците я разучили и запяли. На училищния празник я пеели всички, припомня сайтът Гнездото.

Така се ражда всеучилищният химн "Върви, народе възродени". Той е изпълнен официално за пръв път на 11 май 1901 г. в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. На 11 май църквата почита Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. /Факти

Коментари

Още от последните новини