Ето какво отркиха този сезон археолозите около Русокастро (Снимки)

Ето какво отркиха този сезон археолозите около Русокастро (Снимки) - E-Burgas.com

Средновековната крепост Русокастрон предложи множество положителни емоции на бургаските арехолози тази година. В момента работници зазимяват разкопките на хълма в местността Големия камък, но през активния сезон били проучени около 50 линейни метра от крепостната стена. Това разкри лично диркеторът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.

Проучени са две кули от Средновековието, нова крепостна стена, абсолютно неизвестна за археолозите, както и изключително запазен средновековен път от калдъръм. „Това изцяло промени нашето виждане за крепостта Русокастро. Досега знаехме че на крепостната стена има една кула, но открихме още три и още една крепостна стена, което за пореден път показа важността на този обект. Вече можем да разсъждаваме за Русокастро не само като средновековен град, но и като една изключително добре укрепена гранична крепост“, сподели Николов.

На този етап, датировката на разкритото средновековно строителство, без да е окончателна, е от първата половина на 13 век, по време на управление на българските царе и вече впоследствие била многократно ремонтирана и поправяна.

В една от фугите на преправките е открита монета на цар Теодор Светослав, което е един много сигурен показател за този период. „Като находки освен сериозно количество керамика от 13 и 14 век, имаме доста монети от различни периоди между 6 и 11 век. Предстои да бъдат почистени, тъй като са още в състояние, което не може да определи точно на кого владетел са. Има на Андроник III, на цар Теодор Светослав, на херцогства от началото на 14 век. Монетите са бронзови, сребърни и една златна. Намерихме и бойна брадва, копчета за дреха с позлата и др. Открихме и две изключително важни находки – металургични пещи за стопяване на желязо и мундщуците, през които се е нагнетявал въздух, за да стопяват рудата“, разкри още директорът на РИМ-Бургас.

В момента предстои обрабтката на материалите, геодезическото заснемане и такова осъществено по най-модерните технологии с лазерен скенер.

Галерия
Коментари

Още от последните новини