Ето какво е важно да знаем в изборния ден

Ето какво е важно да знаем в изборния ден - E-Burgas.com

11 661 са секциите в страната, а да упражнят гласа си имат право 6 355 633 души. Изборният ден започва в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. тази вечер.

По закон той може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК) с 1 час, ако в 20.00 ч. пред изборните секции все още има желаещи да гласуват.
Бюлетината за европейските избори е отпечатана на бяла, непрозрачна хартия с място за два печата на секционната избирателна комисия на гърба й. В тъмната стаичка гласуваме само със син химикал. В квадратчето с номера на избраната политическа формация, независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого" поставяме "Х" или "V".

Различното в бюлетината на тези избори са номерата на преференциите. За да се избегне феноменът от предишни избори, станал известен като "15/15", номерата на кандидатите тази година започват от 101 до 117. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и независимите кандидати, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

Ако решим да дадем гласа си за определен кандидат за евродепутат от листата на политическата формация, която сме отбелязали, е нужно да поставим "Х" или "V" в съответното кръгче с номера му. За разлика от парламентарните избори сега гласът за партията не отива автоматично и при водача на листата.За първи път тази година имаме възможност да гласуваме машинно в 3000 секции из цялата страна, което е приблизително във всяка четвърта секция.  Машинното гласуване е по избор и за него са предвидени инструкции във всяка секция.

Сроковете за разкриване на подвижни избирателни кутии за хората с увреждания изтекоха, но в изборния ден всеки човек със затруднение да гласува в собствената си секция, може да го направи на друго място в общината си, след представяне на съответен медицински документ за здравословното си състояние, предава "Дарик".

МВР откри денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес при изборите за Европейски парламент. Сигнали могат да се подават на телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected], активни до 27 май.

Коментари

Още от последните новини