Ето как ще почетем 140 години от Освобождението на Бургас (програма)

Ето как ще почетем 140 години от Освобождението на Бургас (програма)  - E-Burgas.com

Една от най-светлите дати в историята на Бургас е денят на неговото освобождение от османско иго. На 6 февруари преди 140 години отрядът на полк. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

Честването на този паметен момент в летописа на морския град ще започне на 6-ти февруари /вторник/ в 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков" с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас ще отслужи бургаското православно духовенство.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението от 11:30 часа пред паметника на Руските освободители, което ще бъде предшествано от пресъздаване на влизането на "летящия" отряд на генерал Лермонтов в Бургас. На това място и на този ден преди 140 години бургаските граждани, начело с духовенството, първенците на града - Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, учителят Стоян Шивачев и консулите на Австрия, Италия и Гърция, се събират да посрещнат своите освободители.

В ролите ще се превъплътят актьорите от ДТ "Адриана Будевска" - Юрий Ангелов, Николай Стоименов и Валери Еличов, хористи при ПФА "Странджа", танцьори от ТА "Зорница" при ПГНЕ "Гьоте" и детски танцов състав "Звездички" при ОУ "Св. Климент Охридски" с ръководител Николай Парушев, младежка театрална трупа "Валери и приятели" към НЧ "Асен Златаров 1940", мъжки хор при ПГЕЕ с ръководители Петко Янгьозов и Димитринка Радева, и подкрепата на Конна база "Бургас".

Три интересни изложби, посветени на Освобождението, могат да разгледат бургазлии. Най-преломните и драматични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 г. ще бъдат представени чрез 38 репродукции на картини от известни руски художници, съвременници на историческите събития. Платната са разположени в БХГ "Петко Задгорски" и може да бъде разгледана до 16 февруари. Организатори на изложбата са Национално движение "Русофили", Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Още две интригуващи експозиции ще бъдат открити на 6 февруари /вторник/. "В името на драгоценното ни Отечество" е посветена на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. През 1868 г. на 6 юли, 127 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прехвърлят българския бряг на река Дунав и се отправят към Стара планина. Забелязани от турските власти, следват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. В следващото поред сражение загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Изложбата може да бъде разгледана до 3 март 2018 г. в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, със съдействието на РИМ-Сливен.

От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата "Лермонтови освободители" всеки посетител може да се запознае с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната. Нейни организатори са РИМ-Бургас, Национално движение "Единение" и НИМ-София.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл "140 години свещена свобода". Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът "... Ти, о Свобода - над паметта ми бди!" с участието на ФА "Атанас Манчев", детски хор "Милка Стоева" и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия зрителите ще съпреживеят героичните мигове от падането на България под османско иго до извоюването на дълго жадуваната свобода.

140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАС

ОТ ОСМАНСКО ИГО 

 

П Р О Г Р А М А

 

1 -16 ФЕВРУАРИ 

Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски"

Изложба с репродукции на картини от руски автори, отразяващи епизоди

от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) 

 

6 ФЕВРУАРИ (ВТОРНИК) 

10:00 часа

Историческата експозиция на РИМ-Бургас 

"В името на драгоценното ни Отечество" 

Гостуваща изложба от Регионален исторически музей - Сливен

 

11:00 часа,  пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и

флаговете на Европейския съюз и Община Бургас 

Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас 

 

11:30 часа

Паметник на руските освободители 

Тържествен ритуал по отдаване на военни почести 

и полагане на венци и цветя 

 

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15)

Паметник на руския лазарет (Приморски парк) 

Полагане на венци и цветя 

 

17:00 часа

Военен клуб (ул. "Христо Ботев" №48)

"Лермонтови освободители" -

Изложба на оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война 1877 - 1878 г

 

18:00 часа

Дом на писателя, ул. "Вола" № 1

"140 години свещена свобода" -

поетично-музикален спектакъл по случай Освобождението на Бургас 

 

18:00 часа

Културен дом на Нефтохимика

"... Ти, о, Свобода - над паметта ми бди!" 

Концерт с участието на ФА "Атанас Манчев"Детски хор "Милка Стоева" и

актьорите - Невена Николова и Златко Ангелов

Коментари

Още от последните новини