Ето как изглежда Медицинският факултет в Бургас (СНИМКИ)

Ето как изглежда Медицинският факултет в Бургас (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Днес депутатите в Народното събрание на Република България одобриха откриването на нов Медицински факултет в Бургас. Това беше последната очаквана институционална санкция, след която бургазлии вече могат да си честитят изключително ценната придобивка.

По този радостен повод кметът Димитър Николов и ректорът на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова показаха за първи път пред журналисти напълно готовата и оборудвана сграда на Медицинския факултет. В него ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

"Това е исторически момент за медицината в Бургас и цяла Югоизточна България. Трудно беше да стигнем до финала и това се случи с подкрепата на много хора. Искрено им благодаря! Новият Медицински факултет е важна новина за младите хора на Бургас. Той ще им даде възможност да получат най-качествено образование в родния град. После, това е шанс тук да се обучават млади хора от други български градове и от чужбина, защото сме защитили възможността в нашия факултет да се преподава и на английски език. Надявам се, че много от тях след завършването си ще останат да работят в Бургас. За съжаление, все още много пациенти търсят медицински услуги извън нашия град. Убеден съм, че през следващите години този проблем ще бъде решен със специалистите, които ще създаде факултетът. Това е дългосрочна инвестиция в здравето на бургазлии!", каза днес кметът Димитър Николов.

"Трънлив път изминахме, но вече сме готови и наесен чакаме студентите. Скоро ще обявим кампанията по приема", заяви проф. Магдалена Миткова - ректор на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", част от който ще е и новият факултет.

При днешната обиколка из новата сграда стана ясно, че тя е напълно оборудвана и готова да приеме студентите. Даже се знаят датите на първите изпити - 21 и 27 юли, по химия и биология. В бургаския Медицински факултет са назначени 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти.

"Много от тях са бургазлии, които са учили и практикуват медицина в други български градове, но с удоволствие и сантимент избраха да се завърнат в родния Бургас. Ще им осигурим всички условия за пребиваване тук, за да могат спокойно и с желание да упражняват професията си", добави кметът.

Обучението в новия факултет ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина", за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Досега държавният университет "Проф. Асен Златаров" имаше само факултет по здравни грижи, където успешно се обучават студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри. От тази година нататък най-после в Бургас ще се обучават и лекари. 

Кметът Николов, ректорът на университета проф. Миткова и деканът на новия факултет проф. Христо Бозов заявиха единодушно, че не са пестени пари за оборудване и технологии. Бургас ще предлага най-модерните практики и методи при обучението на бъдещите лекари, защото се е поучил от опита на останалите медицински школи у нас и се е постарал да надгради техните образователни платформи.

Галерия
Коментари

Още от последните новини