Ето как директорката на бургаска детска градина мотивира възпитаниците си да ходят пеша

Ето как директорката на бургаска детска градина мотивира възпитаниците си да ходят пеша - E-Burgas.com

В бургаската ДГ "Надежда" в к-с "Меден рудник" измислиха чудесна инициатива за стимулиране на ходенето пеша. Тя се нарича "Зелено краче" и ще стартира реално в началото на следващата седмица. Идеята на директора Мариела Ненкова и нейния екип е да подарят весела екскурзия до Котел на всички свои възпитаници на възраст 6-7 години, които се включат в своеобразната игра със състезателен елемент и изпълнят предвидения норматив за определено време. За целта желаещите да участват ще получат голямата карта "зелено краче", съдържаща в себе си малки бели стъпки. Когато педагозите посрещат децата на входа на градината, всяко от тях, което бъде доведено пеша или на велосипед, ще получи правото да попълни с цветен молив или флумастер една от белите стъпки. Ако в рамките на един месец детето успее да оцвети 15 от тях, то автоматично влиза в групата за екскурзията до Котел.

Целта на незадължителната инициатива е по забавен и поощрителен начин да възпитава у малчуганите културата на придвижване, наричана днес алтернативна, а тя всъщност е основна и стара колкото човечеството, защото моторните превозни средства съществуват едва от стотина години. Но "Зелено краче" също така може да спести вредни газове в атмосферата и да разтовари стълпотворението от автомобили, което се образува всяка сутрин пред ДГ "Надежда".

Предстои да разберем дали тази инициатива няма чрез децата да превъзпита и възрастните. Защото какво бихте отговорили, ако ви погледнат в очите и кажат: Мамо, тате, искам утре да ме заведете пеша, за да оцветя още една бяла стъпка!

 

Коментари

Още от последните новини