ЕС предлага: Още 4 месеца отпуск за отглеждане на бебе

Идеята за въвеждане на допълнителен 4-месечен отпуск за отглеждане на дете ще бъде обсъдена на 15 март в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Промяната може да стане част от директивата за по-добро балансиране на професионалния и личния живот. Предложението е както майките, така и бащите да имат право на още общо 4-месечен платен отпуск, който да ползват на части, докато детето навърши 12 години.

Идеята е новият отпуск да може да се ползва по време на летни ваканции или ако детето боледува. Допълнителните дни ще доведат до по-гъвкаво работно време и по-малко болнични, смятат от Социалното ведомство, пише вестник "Сега"."В много от случаите финансовите министри са "против", социалните са "за". Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета", коментира обаче зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Освен това България има най-дългото майчинство - 52 седмици високо платено и още толкова с по-ниско обезщетение, за разлика от редица страни в ЕС, където за раждане и отглеждане на дете се дават под 10 седмици платен отпуск.

Очаква се, че на срещата у нас компромис все пак ще бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, а оттам и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите. "Ние бихме предложили, ако такава директива се приеме, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуск да са в това число, а не допълнително над двете години", коментира по-рано Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Сподели новината:

Коментари