Епидемиологът д-р Валентина Цанева: След дъждовете иде нова вълна от кърлежи и летни вируси

Първите дни на август ни донесоха така очакваните слънчеви дни, но продължителния дъждовен период през юни и юли създаде условия за бурно развитие на популациите на кърлежи, комари и на различни видове кръвосмучещи насекоми, които често са преносители на различни заболявания. Резките температурни амплитуди също се отразяват негативно върху имунната система на хората. Ние ставаме по-уязвими за типичните за този период на годината летни вируси, казва главният инфекционист и епидемиолог на Болница „Тракия“ в Стара Загора д-р Валентина Цанева. Промените във времето са една от причините да бъдат регистрирани случаи на нетипични за Балканите заболявания като западно-нилска треска в Румъния, Сърбия и Унгария, което предполага, че такива случаи може да се появят и у нас.

Буйната растителност, високите треви и влажното време са отлична предпоставка за нова вълна в размножаването на кърлежите, въпреки че напролет беше пръскано срещу тях, предупреждава д-р Цанева. Повторното пръскане според нея не е най-удачия начин за борба с опасните кръвосмучещи, защото сме длъжни и да щадим природата, като избягваме прекомерното ѝ третиране с химикали. „По-логично е да се предприеме окосяване на високите треви, избягване на разходките в горски и затревени места или пък ползването на облекло, което да не позволява досег на растителността до голи части от тялото. Добре е да ползваме репеленти, които отблъскват кърлежите и комарите. Задължително трябва да оглеждаме тялото си след разходки сред природата, защото дори да сме ухапани от кърлеж, който е преносител на лаймска болест, той трябва да кръвосмуче 36 или дори 48 часа, за да се заразим. Затова навременното премахване на кърлежа е много важно“, съветва д-р Цанева. Добри предпазни мерки са също пресушаването на заблатени места, които може да се превърнат в развъдници на комари, разчистването на органични отпадъци и нерегламентирани сметища, които може да се превърнат в развъдник на мухи и други насекоми.

В България най-често срещаното заболяване в следствие ухапване от кърлеж е лаймската болест, на второ място е марсилската треска. Регистрирани са съвсем редки случаи на ку треска и кримска хеморогична треска.

В горещото и влажно време здравословни неприятности най-често предизвикват летните ентеровируси. Те протичат с различна клинична картина – отпадналост, температура, обрив, кашлица, секрети в носа или чревна инфекция, казва д-р Цанева. Можем да се предпазим от заразяване най-добре като спазваме постоянна хигиена на ръцете, като внимаваме каква храна консумираме и избягваме контакт с хора, които имат симптоми на вирусно заболяване.

Сподели новината:

Коментари