Еньовден ще празнуват в Странджа

Видеото зарежда

Традиционният ритуал на празника Еньовден или Яньовден, ще се проведе в местността Чадърът над странджанското село Стоилово. Според народното поверие, на този ден природата е най-могъща, а силата на лековитите билки е най-голяма. Местните хора разказват, че в нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. Особено чудодейна е т.н. «мълчана вода», която се взима от изворите на залез слънце при пълна тишина.
Празникът в Стоилово ще започне в петък, 23 юни, следобед, от 18.00 със събиране на различни лечебни растения. От тях ще бъдат изплетени венци. Броят на билките в тях е от значение – смята се,че във венеца трябва да има 77 билки и половина. Вярва се, че те лекуват всички болести и "болестта без име" „Няма да ни е трудно да ги съберем. Тук лечебните растения растат в изобилие”, категорични са жителите на Стоилово. 
От 18.30 часа ще бъде изпълнен и ритуалът с така наречената „мълчана вода“. Тя ще бъде налята от лечебния извор в местността Св. Троица. За да се стигне до него, се прави преход от около час и половина. Маршрутът е лек и приятен - преминава през поляни и вековни гори. От 20.30ч ще започне изработката на така наречените „яньови китки” и ще бъдат изпълнени народни песни и танци. 
На следващия ден, 24.06, събота, празникът продължава и се отбелязва същинският Еньовден. Започва се с посрещане на изгрева около 5.30 часа. По-късно следват ритуалите за здраве като провиране през празнични венци, ръсене с мълчана вода и разчупване на медена питка. Кулминацията са песните и танците с яньовата буля - малко момиченце, облечено с дълга бяла риза, червена връхна дреха и забулено с червено було.  
Организатори на празника в Стоилово са Община Малко Търново, Дирекцията на Природен парк "Странджа" и читалище ”Просвета 1914” в Малко Търново.

Коментари

Още от последните новини