Електронът е частица елементарна

Електронът е частица елементарна - E-Burgas.com
Елкабел ви посреща с палми, рози и акуратно подредени кабелни барабани

Разказ за 70-годишна индустриална гордост на Бургас - "Кабелният завод

И е толкова малък, че не може да се види и с електронен микроскоп. Нито да се претегли. Но е част от всичко на Земята - скалите, водата, нас самите. Електроните са най-неспокойните неща на света - никога не стоят на едно място. Когато тръгнат в една посока, наричаме това явление "електрически ток".  Само преди 200 години хората не го познаваха, но ако сега електрическата енергия престане да се произвежда, ще се върнем в Средновековието и всички индустрии по света ще спрат. 

Най-опростено казано, електрическата енергия, която всички ние ползваме, се ражда и оползотворява чрез системата Генератор - Преносни кабели - Консуматор. Генераторът преобразува друг вид енергия (механична, топлинна, слънчева) в електрическа, кабелите я довеждат до стенните ни контакти, а ние включваме в тях електрическите уреди, които ни трябват. 

Смисълът на моя разказ тук е да ви припомня за една позабравена от нас, но вече 70-годишна индустриална гордост на Бургас - "Кабелният завод", именуван сега Елкабел АД. Той си остава един от бащите-хранители на града ни, без да вдига пушек над него, в пряк и преносен смисъл. 

Какво произвежда този завод? Електропреносни кабели и проводници - тоест линиите, по които електрическата енергия се предава на разстояние - на стотици километри или метри, според нуждата. 

И така - какво интересно може да има в един кабелен завод? Първото усещане, когато влезете в главния цех за високоволтови кабели, е за Перпетуум мобиле. Огромни ротори, подредени в индийска нишка, безспирно пресукват блестящи жички, час след час, ден след ден. Заплетените нишки се обвиват в пластмаса, обличат се с броня и се приготвят да служат на най-чистата енергия в света. 

Но ги чакат още много изпитания, преди да бъдат изведени от завода. Изпитвателната лаборатория на Елкабел е нещо като средновековна инквизиция за новородените кабели. Тя им пуска свръхвисоки напрежения и ги държи с години под вода. Ако издържат, значи са произведени с най-високо качество. Впрочем, качеството на бургаските кабели е извън всякакво съмнение и се потвърждава от реномирани европейски сертификационни институти. 

И през най-трудните години на тъй наречения преход кабелният завод успя да запази достойнството си на индустриален стожер. Това бе забелязано и оценено от всички стари и нови партньори. Какво по-голямо доказателство от това, че сега Елкабел ще електрифицира една недалечна европейска страна? Добрият бизнес означава и придобиване на нова техника. От далечна Шотландия бе доставена мощна машина, която не е спирала да работи нито за секунда - ден и нощ. 

Накрая искам да отбележа едно рядко качество за индустриален завод. Сдружението за високотехнологични изкуства ВитрЕос реши да изработи и да подари на Бургас едно арт-пано с поетичен текст от русенката Надежда Радева и витражна вложка - символ на лятото, слънцето и морето. Нещо уникално красиво, единствено в света. Елкабел подари при първо поискване неголяма сума за материали. Без формалности, както се казва - от сърце. Според нас, думата "джентълмен" може да се употреби и за завод. 


от инж.Васил Сирманов

Галерия
Коментари

Още от последните новини