Експерти запознават посетителите на Атанасовското езеро с особеностите на резервата

Експерти запознават посетителите на Атанасовското езеро с особеностите на резервата  - E-Burgas.com

Експерти от РИОСВ-Бургас ще запознаят посетителите на Атанасовското езеро с осоеностите на резервата. Това ще се случи в укритието за наблюдение на птици, а мероприятието е част от отбелязването на Световния ден на влажните зони.

Водещата тема през 2017 г. е „Влажните зони за намаляване на риска от природни бедствия“ определена от Постоянният комитет на конвенцията. Изборът подчертава ролята на влажните зони за намаляване на неблагоприятните последствия от наводнения, засушаване, циклони и значението на влажните зони при защита от такива природни бедствия. Влажните зони задържат водните количества при паднали обилни валежи и намаляват риска от наводнения. При периоди на засушаване те служат като естествени резервоари на водата, с което забавят засушаването и компенсират недостига на вода.

Честотата на природните бедствия се увеличава и по-голямата част от тях са свързани с водите. Поради климатичните промени се очаква дори засилване на тази негативна тенденция в бъдеще. В същото време голяма част от обществото не е достатъчно запозната с ролята на влажните зони и това доколко те ни предпазват. Често на влажните зони се гледа като на запустели терени, които трябва да бъдат усвоявани за различни други ползвания. По преценка на учените най-малко 64% от влажните зони в световен мащаб са изчезнали от 1990 г. досега.

Основните послания на Световният ден на влажните зони са:

Влажните зони са естествена защита срещу бедствията и ни помагат да се справим с екстремните природни явления
Правилно управляваните влажни зони осигуряват на местните общности защита и възможност за бързо възстановяване при природни бедствия
Необходимо са действия за подпомагане опазването и насърчаване устойчивото ползване на влажните зони
Постерът за Световният ден на влажните зони  2017  е публикуван на
http://www.worldwetlandsday.org/documents/10184/162407/DesktopPrint+PDF/1eedd99d-b025-473a-bf91-34eb1b13cac6

Формата за оцветяване от деца във връзка с отбелязването на Световният ден на влажните зони е достъпна от
http://www.worldwetlandsday.org/documents/10184/164052/WWD_color_in.pdf/2eb26000-bc08-4bbc-8687-940440ac1bfe

И през тази година при отбелязването на Световният ден на влажните зони се организира фотоконкурс за младежи на възраст от 18 до 25 години. Участниците в конкурса трябва да направят в периода 2 февруари – 2 март снимка на влажна зона, която е от полза при справяне с екстремни природни явления и да качат снимката на сайта на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони. Наградата на конкурса е  самолетен билет до избрана влажна зона в света. Повече информация за фотоконкурса ще намерите на: http://www.worldwetlandsday.org/documents/10184/162407/WWD17_photo_poster_Engl_HD2_+Desktop.pdf/3ae72cc3-a9dc-4d00-8bf4-397b95c58924

Останалите инициативи са следните:

На 2-ри Февруари  от 11:00 часа в ДГ "Звездица-Зорница",  ІІ-ра група "Таралежче" ще представят своята изложба по повод Влажните зони в Бургас и изработване на макет за ПР "Атанасовко езеро".

На 2-ри Февруари в заседателната зала на РИОСВ Бургас ще се изнесе образователна беседа за Рамсарските места в Бургаския регион и прожекция на филм "Магията на Ропотамо" за една от влажните зони - "Комплекс Ропотамо".

На 3-ти Февруари от 13:00 часа в ОУ "Георги Бенковски", ІІ-ри "А" клас ще участва в презентация  "Какво знаем за птиците в Бургаски регион?" и изработване на макет за ПР "Атанасовко езеро".

На 4-ти Февруари, от 10:30 часа в етнографски комплекс "Чифлика" в с. Писменово/общ. Приморско, ученици от ІІІ "Е" клас от ОУ "Братя Миладинови"/гр. Бургас ще представят в  български национални ястия -  Мадренско езеро, Вая и Атанасовско езеро. 


Всички желаещи може да заповадят на кулинарното майсторство, от 10:30 часа в събота - 4.02.2017 година до късния следобяд, когато ще завърши денят с фотосесия. 

Коментари

Още от последните новини