Експерти: Институциите са виновни за задръстванията

Експерти: Институциите са виновни за задръстванията - E-Burgas.com

Задръстванията по празниците ще продължават, докато паралелните на магистралите пътища не започнат да фунцкионират нормално.

До такъв извод стигнаха експерти в "Здравей, България". Те коментираха вчерашните километрични опашки по магистралите "Хемус" и "Тракия".

Лошо време, инциденти и ремонти по двата аутобана запушиха огромния трафик към София след края на почивните дни. Колоната между София и Пазарджик по "Тракия" достигна 10 километра.

Катастрофа и продължаващия ремонт на тунела "Ечемишка" пък доведоха до "тапа" на "Хемус".

В повечето страни има изискване до магистралата да функционира алтернативен път. На много места основното трасе се плаща, а малкият път е безплатен, коментираха бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев и председателя на Съюза за авто и мото подготовка Йонко Иванов.

Институциите трябваше да оправят обходния път до "Хемус" заради ремонта на "Ечемишка", защото се очакваше това да се случи по празниците, заяви Иванов.

В ужасяващо състояние е и трасето Ихтиман-Вакарел, което би намалило трафика във финалната част на  "Тракия", показаха зрителски кадри.

"Този път е в това състояние от 10 години, а преди беше широко използван. В празнични дни би трябвало да се ползва", уточни Иванов.

Дори когато обходните маршрути не са в плачевно състояние, пътната полиция не насочва трафика към тях навреме.

"Служителите на КАТ имат радио връзка и би трябвало да могат да реагират своевременно", заяви Стратиев.

Повече жертви след промените в закона

Промените в Закона за движение по пътищата, предприети в края на предишното Народно събрание, не са дали нужния ефект, коментираха гостите на NOVA.

"Какво постигнахме с по-строгите санкции? Ръст на загиналите", заяви Иванов.

Той цитира статистика, според която в първите 4 месеца на 2017г. има с 5-7 повече жертви на войната на пътя, в сравнение със същия период на 2016.

"Остана си смешната глоба от 20 лева за неправилно изпреварване, което убива между 50 и 70 човека на година. Промените в закона не бяха насочени толкова към пътната безопасност, колкото бяха популистки", съгласи се Стратиев.

Коментари

Още от последните новини