Експерт: Руските туристи ще са с 15% по-малко това лято

Експерт: Руските туристи ще са с 15% по-малко това лято - E-Burgas.com

Летният туристически сезон тази година ще е добър, а ръстът на броя на посетителите ще е между 5 и 7%, както през последните три години, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му посещенията са насърчени от "културно-познавателния туризъм в градска среда". Според Занков все повече европейци пътуват към България, споделят все повече за нея в социалните мрежи, а с това насърчават все повече чужденци да избират страната като следващата си дестинация. 

Що се отнася до летния сезон, Занков обясни, че на някои пазари има лек растеж, а на други – спад.

„Тази година на база на текущите чартърни програми, които са планирани към момента за летния сезон, очакваме около 15% спад – 50 хил. туристи по-малко от Русия. Това се дължи основно на факта, че Турция се завърна бляскаво за летния туризъм“, коментира експертът. 

Той припомни, че през предходните две години, благодарение на геополитическата ситуаци, България все повече се възползваше от привличане на руски туристи.

„Сега вече Турция си взема руските туристи. Те продължават да идват и в България, те много харесват България, но просто имаме спад към текущия момент на база заявени чартърни полети“, обясни Занков. 

Той твърди, че руският пазар винаги е бил ключов за страната, ето защо е необходимо да се вземат мерки, за да се върнат руските туристи. Засега обаче България не усеща силно въпросния спад заради другите форми на туризъм и пристигането на посетители от други държави. 

През летния сезон се очакват туристи предимно от балканските държави - Румъния, Гърция, Турция и Македония. От централноевропейските пазари Германия остава ключов пазар за България, "не само от гледна точка на броя туристи, а и на продължителността на престоя", коментира експертът.

Коментари

Още от последните новини