Еколози против удължаването на ловния сезон

Еколози против удължаването на ловния сезон  - E-Burgas.com

Промяна в Закона за лова и опазването на дивеча дава право на министъра на земеделието и храните да разреши лов през размножителния период на птиците, съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", цитирани от news.bg.

Според еколозите, от Земеделското ведомство ползват като оправдание заплахата "африканска чума" по дивите свине. Управляващата коалиция и ловците дават право на Министъра на земеделието, храните и водите да удължава сроковете на лов, чрез промяна в законодателството.

Промяната засяга изменение само на един член от Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД). С него се дава право на Министъра на земеделието, храните и горите, еднолично и след съгласуване с Министерството на околната среда и водите да удължава срока на лов на различните видове дивеч. Предложението е направено от народни представители от ПГ "Обединени патриоти" и внесено от Волен Сидеров, конкретизират еколозите.

Аргументацията за тази промяна в законодателството формално е обоснована с приближаващото се огнище на "африканска чума" по прасетата в Румъния, която според Министерството на земеделието се разпространява с 15 км на месец и вече почти е достигнала българската граница.

Явно разпространението на инфекциозната болест по свинете удобно съвпада с началото на ловния сезон. Според природозащитниците, към момента законът дава право на Министъра да наложи санитарен отстрел при епизоотична обстановка в страната.

Коментари

Още от последните новини