Единодушно: Конституционният съд отмени задължителното гласуване

Единодушно: Конституционният съд  отмени задължителното гласуване - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

Koнституционният съд (КС) единодушно отмени задължителното гласуване, съобщава "Правен свят". Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.

С него се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.
Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица.

Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.

Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Задължителното гласуване бе въведено с аргумента, че така ще се неутрализира и обезсмисли купения и корпоративния вот.

Идеята обаче се обезсмисли след като законодателите се отказаха да въведат глоба за негласувалите. Единствената санкция, която бе записана в Изборния кодекс, бе изваждане от избирателните списъци при две последователни негласувания от един и същ вид избори.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини