Дзен и изкуството да помагаш на другите: Историята на Рени от (А)нглия до (Я)майка

Дзен и изкуството да помагаш на другите: Историята на Рени от (А)нглия до (Я)майка - E-Burgas.com

Рени Желязкова е от тези хора, каквито вероятно сте виждали само във филмите. Тя е само на 25 години, но може да се похвали с живот, изпъстрен с много приключения из екзотични дестинации. 

Завършила ГПАЕ „Гео Милев“ в родния си град Бургас, след което записва японска филология в университета Оксфорд Брукс. После изкарва и магистратура във факултета на Лондонския университет със специалност Социална антропология на развитието. 

Всичко позволява на Рени да съчетае двете си най-големи страсти - опознаването на чужди култури и това да помага за развитието им. Първата и специалност я отвежда в Япония за цели 10 месеца, а втората на два пъти в Ямайка за общо над 8 месеца. 

В Япония Рени се озовава по разменна програма в град Хираката, който се намира между Киото и Осака. Първите два месеца живее на общежитие, заедно с много американци, след което решава да се премести в автентична японска къща, насред оризовите полета. Признава обаче, че реалността в азиатската държава се е оказала много по-различна от нейните представи и очаквания, свързани с асоциации за самураи, гейши, чаени церемонии и изобщо много богата култура. За нея разочарованието идва от факта, че младите японци са твърде американизирани, превърнали са се в материалисти, които не ценят историята и културата си. Другото неприятно впечатление идва от лошото отношение към чужденците, което на моменти се изразява в явна дискриминация. 

В същото време Япония я пленява с красивата си природа „Влюбих се в това, че мога да си хвана влака и само след 20 минути да бъда в някой красив храм, където да се отдам на дзен медитация. Аз обаче обичам по-топли и освободени хора, а японците не са такива. Това беше и най-големият ми проблем там “ споделя Рени. 

Именно поради тази причина идва магистратурата SAOS, която за в бъдеще може да й позволи да работи по проекти не само за икономическо развитие, а и такива свързани със изкуството и социалния живот. Завършва я с успех, след което, като всеки току що завършил млад човек започва да се пита какво следва по-нататък. 

Отиването с Ямайка тя определя като „инцидентно“, след като нейна приятелка и прави предложение да направи стаж в страната в Комисията по социално развитие от правителството на Ямайка. Рени успява да събере необходимата сума с помощта на своите родители и на спестявания, благодарение на което успява да изкара 2 месеца по програмата в Ямайка. 

Работата е свързана с помощ за развитието на местното население, чрез различни проекти, в североизточната част на Ямайка. Районът там е един от най-неразвитите в страната, тъй като не разчита на туризъм, а главно на земеделие и риболов. Целта на проекта е да се помогне именно за икономическото развитие на малките общности в Сейнт Мери. Рени и останалите хора от програмата учат местното население как да промотира и защитава своите продукти и да организира селски туризъм в своята общност. 

„Учихме ги на маркетинг, как да си оформят ресурсите, какви хора ще им трябват, как да си направят Фейсбук страници и как да ги управляват. Занимавахме се и с много проучвания на тези общности и обикаляхме, за да правим карти, защото много от тях са много навътре в хълмовете. Трябваше да знаем колко църкви, училища и магазини има там и така нататък.“ разказва Рени. 

Всичко обаче свършва само за два месеца, а още с връщането си в Англия, Рени започва да мисли за ново пътуване до Ямайка. Това обаче няма как да стане със същата агенция, за това почва дългото търсене на организация, която да може да покрие поне част от разходите. 

Такава намират в лицето на Manifesto Jamaica, която се заминава с развитието на младите хора в страната, но чрез култура и изкуство. Голяма част от парите Рени събира чрез онлайн кампания за събиране на средства, в която се включват предимно нейни приятели. Всичко това и позволява да работи абсолютно доброволно и безплатно за шест месеца в Ямайка, като вторият предстои се оказва дори по интересен от първия. 

Един от най-интересните проекти, по които работи е спонсориран от Британското консулство  по програма за партньорство между Националния театър на Шотландия за развитието на паркур (фрий рънинг) група в Ямайка.  Тук идва и най-големият социален ефект от работата на Рени, който дава и реален резултат. В програмата са включени много млади хора от най-засегнатите от престъпност и насилие гета в Кингстън. Младежите трябва да участват в театрална постановка, базирана на това паркур изкуство, чрез която разказват историята си. 

Всичко това ги научава да да работят в отбор, да имат дисциплина, да знаят как да се отнасят с респект. Все неща, които няма как да научат в гетото, при положение, че всички там са сами за себе си. За съжаление едно от момчетата бива простреляно след нелеп инцидент и загива. Други 3-4 пък имат голям проблем с дисциплината и са изключени от програмата. Все пак остава група от 12 момчета, като проекта с тях продължава и сега. Рени с радост споделя, че вижда напредъка в тях. Те вече имат доверие на хората, могат да работят в екип и за първи път в живота си позволяват да се усмихнат – нещо, което преди това са приемали за слабост. 

Голяма част от тях преди това са се занимавали с някаква криминална дейност, която вече е зад гърба им. Тепърва им предстои пътуване до Шотландия, където да изнесат спектакъл. Това ще бъде голяма крачка за тях, тъй като те никога преди не са излизали от страната си. 

Рени остава с много топли спомени от хората в Ямайка. 

„Там хората ти дават всичко, грижат се за теб, защото знаят, че ти си там, за да им помогнеш и те самите също искат да си помогнат. В нас виждаха интересни личности, с които могат да обменят информация и да научат нещо. Ние ходихме в гетото, дори когато нямахме работа там, защото виждахме как всички тези хора идваха към нас, проявяха интерес, искаха да говорят, най-любопитни бяха децата.“ споделя тя. 

И до ден днешен тя продължава да поддържа връзка с момчетата от групата и да помага по проектите от разстояние. През септември й предстои стаж в Европарламента в Брюксел, който покрива нейните интереси и идеи за професионално развитие. 

За в бъдеще Рени ще търси работа, която да и позволи да продължи да пътува, но не само като доброволец. Привлича я идеята за Централна и Южна Америка, както и за Африка. Както обаче споделя самата тя, всичко в живота й се случва инцидентно, така че следващата дестинация вероятно ще стане известна в последния момент. 

Коментари

Още от последните новини