Две комисии подкрепиха законопроекта за шума на Валери Симеонов

Две комисии подкрепиха законопроекта за шума на Валери Симеонов - E-Burgas.com

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри на първо четене на днешното си заседание Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, внесен от Министерски съвет и изготвен от вицепремиера Валери Симеонов. Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени. 

Законопроектът предвижда забрана за шум за времето между 23 часа и 8, както и между 14 и 16 часа. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР. Увеличават се двойно и санкциите. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът се затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.

В отговор на журналистически въпрос дали промените ще попречат на сезона, ако бъдат приети сега, вицепремиерът Валери Симеонов отговори: „Законът и в момента действа. В по-голямата си част новият законопроект променя само механизма на контрол и превъзлага, прехвърля функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи. И на второ място – увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя. И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така, че всички, занимаващи се с туристически бизнес  знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва - да заповяда в Слънчев бряг“.
 

Коментари

Още от последните новини