Древното тракий­ско селище „Бегликташ“ се превръща в декор за шедьовъра "Норма"

 Древното тракий­ско селище „Бегликташ“ се превръща в декор за шедьовъра

Предстоящ акцент в програмата на бурга­ската опера е белкантовият шедьовър на Винченцо Белини “Норма”. Величественият спектакъл ще бъде поставен сред естествения де­кор на българския Стоунхендж – древното тракий­ско селище „Бегликташ“ край Приморско. Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лири1ната трагедия в две действия. Постановката е  уникален шанс за среща с  мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на операта.  

Вълнуващата нестандартна среща с героите на Белини ще се случи на 10 август от 20.30 часа. На сцената под звездите – в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище Бегликташ, в ролята на главната жрица на друидите ще се превъплъти брилянтното сопрано с многобройни изяви на националната и световна оперна сцена – Йоана Железчева, а емблематичната ария "Casta Diva", която е призната като може би най-красивата и изящна оперна ария в историята на класическото музикално изкуство, ще бъде своебразен емоционално-естетичен акцент на внушителния оперен спекатъл. Съперницата за сърцето на Полионе, римски проконсул в Галия – Адалджиза, ще бъде  блестящото мецосопрано, с дълбоки драматични нюанси на гласа и красив тембър – Даниела Дякова, която в последните месеци пресъздаде Кармен от едноименната опера на Бизе, Амнерис в "Аида", Азучена в "Трубадур", Далила в "Самсон и Далила" и др.

 В ролята на Полеоне гостува тенорът на Държавна опера – Варна Валерий Георгиев, който наскоро бе отново гост – като блестящ Калаф в "Турандот" на Пучини, в рамките на фестивала "Сцена на вековете", който се провежда на крепостта Царевец в старопрестолния град Велико Търново. /Съставът на Бургаската опера участва във фестивала за четвтърти пореден път. /

В образа на достолепния Оровезо, предводителят на Ордена на друидите и баща на Норма, ще се превъплъти харизматичният бас Делян Славов. Клотилде, приятелка на Норма, е Магдалена Георгиева, в ролята на приближения на Полионе – Флавио, е Милен Динолов.

Режисьор на внушителната постановка е Дарина Главанакова-Бакърджиева. Солистите, в синхрон с хора и балета на Държавна опера – Бургас, ще бъдат обединени под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. Диригента на хоровия състав е Невена Михайлова, художник на впечатляващите декори и цялостна визия на спектакъла е Иван Савов, пластиката е дело на дългогодишната примабалерина на Бургаската опера – Галина Калчева.

 

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини