Доклад: Нарастват терористичните заплахи за България

Доклад: Нарастват терористичните заплахи за България - E-Burgas.com

През 2015 г. нарастват заплахите за България и Европа от терористичен и неконвенционален характер. Това се посочва в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България, който беше приет от парламента.

„За“ приемането на доклада гласуваха 97 народни представители, „против“ 2 и „въздържали се“ 14, с което той бе приет.

През 2015 г. предизвикателствата и заплахите произтичат основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка, генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от Европейския съюз; кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност Черноморския регион.

Говорителят на ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев обяви, че изводът му от доклада за националната ни сигурност е, че най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни. По думите му докладът е изпразнен от съдържание и съдържа безсмислици и противоречия, както и взаимно изключващите се заключения и констатации.

Ген. Михо Михов от АБВ на свой ред коментира, че текстът не съдържа аналитичност в дълбочина, а освен това е необходим и раздел, пряко засягащ външната политика.

Според Янко Янков от ДПС трябва да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България, защото в противен случай съществуването на нашата държава е застрашено.

По думите му трябва да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов по отношение на справянето със заплахите, свързани с бежанския поток. Янков каза още, че една много сериозна бежанска инвазия може да постави държавата на изпитание, което да я разруши. /БТВ/

Коментари

Още от последните новини