Доизграждат кейовата стена на 33-то корабно място в порт Бургас

Доизграждат кейовата стена на 33-то корабно място в порт Бургас - E-Burgas.com

МФ "Порт Бургас" обяви търг за изработване на идеен проект за доизграждане на кейова стена на 33-то корабно място част от пристанище за обществени транспорт. 

Възложителят възнамерява да модернизира пристанищния терминал като доизгради съществуващата кейова стена за удължаване на корабно място № 33.. Целта е да се увеличат прилежащите технологичните площи за обработка на товари и складови площи и да се подобри технологията за обработка на различните видове товари.

Бъдещото развитие на пристанищния терминал най-общо се изявява в три основни групи мероприятия:
• Доизграждане на кейова стена за удължаване на КМ 33;
• Изграждане на настилки в зоната зад кейовата стена и жп коловозно развитие;
• Драгажни работи;

Корабно място № 33 следва да има възможност за швартоване на един голям или два по-малки кораба за генерални/контейнерни товари. Разчетният максимален кораб е с до 125 000 DWT и с газене до 14.60 метра (изградената част на КМ 33 е с дълбочина 15.50 метра). Дължината на изцяло изградената кейова стена ще бъде около 300 метра и това ще позволи приставане на кораби с дължина около 230 метра и ширина до 40 метра. Това са кораби от типа "Панамакс" или "Постпанамакс".

Проектирането на корабни места за големи кораби с над 100 000 DWT се диктува от установените световни тенденции на пазара на водния транспорт, за да се постигне поевтиняване, разпределено на единица продукт, респективно обем или тегло. Това се налага от значителното намаляване на стойността на самите стоки, а увеличаването на крайната им потребителска цена заради и със стойността на транспорта.

Проектът е в схемата на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт", приоритет "Предварително идентифицирани проекти от Коридорите на основната мрежа", Анекс I, част I, точка 2 от Регламент 1316/2013" 2016-BG-TMC-0. Цената на проектирането е 69 900 лв., срокът - 120 дни.Оферти се приемат до 16 ноември 2018 г., отварянето им е предвидено за 19 ноември 2018 г.

infrastructure.bg

Коментари

Още от последните новини