Доган "отхапа" още 2 дка. държавна земя за сараите си (видео)

Пристанът вече официално е част от имението край парк Росенец

Морският сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, разположен край парк "Росенец" в близост до Созопол, е получил претендираната собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение край имението. Назначената проверка от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по казуса с документалното несъответствие около имота е приключила в полза на свързваната с Доган фирма "Хермес Солар", съобщава mediapool.bg.

Инспекцията обаче установила, че 2 декара от земята, върху която е построена бившата спортна база на "Нефтохим", превърната в имение на Доган, всъщност са частна държавна собственост и е задействана процедура по продажбата й на собственика на останалата част от терена. Това съобщи Чолаков пред Mediapool.

Скандалът с пристана избухна преди месец, след като стана ясно, че "Хермес Солар" смята, че воденият документално като държавен имот е бил вписан грешно в кадастралната карта. Фирмата поиска от бургаската Служба по геодезия и кадастър корекция на данните, тъй като този пристан бил част от придобитите от дружеството активи на бившата водно-спортна база.

Версията на фирмата, подкрепена с нотариални актове, е че вълноломът е неин по силата на покупката на базата от дружеството "Стрейтлайн", което пък се сдобило с тези активи от "Лукойл Нефтохим". Имотът бил част от сделката за приватизацията на петролната рафинерия, а пристанът не е бил на Морска администрация, твърдеше претендентът.

Проверката на документите в Морската администрация и в "Лукойл Нефтохим" потвърдила твърденията на "Хермес Солар", стана ясно от думите на Чолаков, който е назначен на поста като представител на Реформаторския блок. Така вече кеят, вълноломът и прилежащите им съоръжения са деактувани като държавна собственост и официално са част от имението на Доган.

Коментари

Още от последните новини