Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Срещнах отново мъжа на живота си! Чакам съвет от Вас!

Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Срещнах отново мъжа на живота си! Чакам съвет от Вас! - E-Burgas.com
Доц. д-р Румен Бостанджиев

В новата рубрика на e-burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев ще отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Въпрос: Уважаеми доцент Бостанджиев, изправена съм пред следната дилема:

Жена съм на 56 година.Не съм щастлива, но съм успяла в живота, в смисъл че работя във сериозна институция и получавам сериозна заплата,така че не съм зависима от никой. Отгледах и възпитах сама сина си, който вече е стъпил здраво на крака и има семейство с 3 деца. Преди 20 години изживях голяма любов с мъж, който срещнах отново преди месец. Как се разделихме преди 20 години,  не знам като причина, но аз бях разведена тогава и реших да осъществя семейно съжителство, което и днес съществува в следните граници: Мъж в пенсионна възраст, който освен компютър не се вълнува от нищо друго - не иска разходки, не иска любов и т.н. В една от моите командировки аз видях мъжа, за който обяснявам преди това- не вярвах,че той е още сам, отдал се на работа, политика и т.н.

Всичко което ми липсва в къщи го получих отново- любов, топлина, уважение, като това са взаимни чувства.И сега..............безсънни нощи, сълзи, трепети кога отново ще бъдем заедно? Не мога да зарежа работата си и да замина при "Чаровника",защото не съм подсигурена там. Не мога да понасям безразличието в къщи .................И на къде.............?Чакам съвет от Вас!

Според ден!

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Уважаема госпожо,

До колкото разбирам, след двадесет годишна раздяла Вие отново сте открили партньора, с когото живота Ви придобива истински смисъл. Предизвикателството е в това, че за да сте заедно е необходимо да прекратите сегашната си, бездуховна  връзка и трябва да напуснете работата си, която ви дава високи доходи и сигурност.  Освен това, за да създадете нов живот, изпълнен с любов, топлина и уважение, Вие трябва да се пренесете в непозната ситуация, в която не се чувствате «подсигурена».

В тази сложна ситуация би било добре да подредите по приоритет Вашите ценности – пълноценни отношения, сигурност, професионална реализация, спокойствие.

Ако безсънните нощи, сълзи и трепети са знак, че за Вас пълноценната връзка е приоритет,  то задачата може да се формулира като – как да подравня останалите обстоятелства в живота си по този приоритет?  

Постигането на желаната промяна удовлетворява водещите потребности, но едновременно с това има и определена цена. Въпросът е дали човек е в състояние да плати цената за промяната, която желае. Въс Вашия случай конкретните въпроси биха били:

1. Готова ли сте да се разделите със сегашния Ви партньор и да загубите сигурността, която той Ви дава до момента?

2. Готова ли е сте да смените сегашната си работа, която Ви дава високи доходи и независимост?

3. Готова ли сте да се изправите пред неизвестността и риска на семейното съжителство с човек, с когото сте си партнирали чудесно, но в ситуация на необвързаност?

Ако отговорът на тези въпроси е положителен, тогава спокойно може да минете към следващата група прагматични житейски въпроси, които обикновено започват с «Как».

Отговорът ми до тук илюстрира евентуалната логика, който би имал процесът на психотерпевтична помощ, ако Вие изберете тази възможност. За много хора у нас, психотерапията все още се мисли като начинание за луди, но факт е, че във всички развити страни този вид подкрепа е привилегия единствено за най-извисените хората, които държат да се справят успешно с предизвикателствата в живота си. Ако решите, бихте могли да ми се обадите на 0888-92-43-69 за да уточним възможностите за конкретна съвместна работа. Психотерапевтичните ми кабинети са в София и Бургас, но ако Вие сте от друг град или живеете в чужбина, консултиането би могло да стане и онлайн по Скайп.

Коментари

Още от последните новини