Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Съпругата ми не желае интимност и казва, че сме стари за това. Какво да правя?

Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Съпругата ми не желае интимност и казва, че сме стари за това. Какво да правя? - E-Burgas.com

В новата рубрика на e-burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Въпрос: 

Здравейте доцент Бостанджиев, аз съм на 72 години. В добро здраве съм и се чувствам силен. Все още работя, въпреки че съм пенсионер. Съпругата ми, с която сме заедно вече почти от 40 години също е здрава и добре изглеждаща жена. Все още много я обичам, въпреки че вече сме на възраст. Тя е на 65 години. От известно време насам обаче започна да не желае да спим в едно легло и дори не сме в една стая нощем. Не желае да има каквито и да е интимни контакти с мен. Казва, че вече сме стари за такива неща. Аз обаче не мисля така. И се опитвам по всякакъв начин да я убедя, че ме привлича и може да се чувства спокойна, че аз наистина я харесвам. Стигна до там, че ме посъветва да си намеря млада любовница. Аз обаче не искам и да помисля за такова нещо. И се чудя как да накарам съпругата си отново да има желание да бъде с мен. Какво е Вашето мнение за тази ситуация?

Доц. д-р Румен БОСТАНДЖИЕВ:  Уважаеми господине,

Трогателното Ви писмо предизвиква противоречиви чувства. Очевидно Вие сте от малцината щастливци, които след 40 години съвместно партниране със съпругата Ви, продължавате да я обичате и желаете. Това навярно се дължи на съвместните ви усилия да изграждате и поддържате вашата  връзка жива през годините. На този фон е нелепо пълноценното ви общуване да се поставя на карта единствено поради неадекватните представи на съпругата ви, че „вече сте стари за тези неща“.

Съществуват огромен брой научни проучвания, които показват, че поне една трета от двойките над седемдесет години в индустриално развитите страни запазват сексуалната си активност и в третата възраст. Нещо повече – установено е, че пълноценният интимен живот при тези двойки е залог за това те да живеят от 5 до 10 години по-дълго, при това в много по-добро здраве и психично благополучие.  Обяснението за благоприятното въздействие на пълноценния интимен живот не само в златната възраст е свързано с чувството за сигурност, подкрепа и виталност, които дават споделените мигове нежност, удоволствие и близост.

За да не се лишавате от съкровището на пълноценната ви връзка с Вашата съпруга, добре е като начало да разберете съвсем ясно какво наистина я кара да страни от близост с Вас. Възможно е да става въпрос за традиционна нагласа при много жени над петдесет или шестдесет години у нас, които приемат за „неприлично“ и дори срамно отдаването на подобни „сладострастни“ преживявания на тези години. За съжаление , много хора  продължават да мислят, че сексът е привилегия само за младите и красивите, а по-възрастните трябва да се отдадат на грижата за внуците. Ако при Вашата съпруга става въпрос за подобни самоограничаващи предразсъдъци, добре ще е да я убедите, че Вашето желание е не просто каприз на „стар мераклия“,  а израз на дълбокото Ви уважение и стремеж да се чувствате интимно свързани и в този етап от живота общия ви живот. Още по-важно е да и помогнете да осъзнае, че от запазването на интимната връзка и тя би спечелила, тъй като няма такива физиологични промени, които с възрастта правят сексуалния контакт непълноценен за жената. Дори и тя да изпитва известни затруднения с овлажняването (лубрикацията) при сексуален контакт, това лесно може да се преодолее с множество лубрикиращи субстанции, които се намират в аптечната мрежа.

Ако тя Ви сподели, че има някакви други причини за нейния отказ да спите заедно в една стая – хъркане по време на сън или друг проблем, то струва си заедно да потърсите решение на тези затруднения, вместо да се отказвате от сексуална активност.

Не рядко подобен разговор е трудно да се проведе конструктивно на четири очи. Ако имате подобно затруднение,  винаги може да се обърнете заедно Ви за помощ към мен. Достатъчно е да ми се обадите на телефон 0888-92-43-69.

 

Коментари

Още от последните новини