Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Открих момичето на моя живот. Как да си я върна?

Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Открих момичето на моя живот. Как да си я върна? - E-Burgas.com

В рубриката "Здраве" на e-burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Въпрос:

Здравейте доцент Бостанджиев,

Aз съм на 21 години и по време на лятната ми почивка в Созопол през юни се срещнах с момиче, с което прекарахме десет незабравими за мен дни. Реших, че ми се иска да остана с нея и за напред. Но тя е от Стара Загора, а аз съм в столицата. Опитвам се да я накарам да дойде при мен. Живея в самостоятелен апартамент и имам намерение да започна работа съвсем скоро. Тя обаче казва, че не иска. Щяла да учи ветеринарна медицина в родния си град. А аз, понеже съм нямал висше образование, съм бил неподходящ за нея. А аз мисля, че съм открил момичето на моя живот. И искам да си я върна...Как да я убедя, да дойде при мен? И как да я накарам отново да поиска да сме близки?

Отгоровор от доц. д-р Румен Бостанджиев:

Здравейте,

Преди да коментирам писмото Ви, струва си да изясним някои принципни позиции, които изразяват различни ценности, а от там и различно отношение и подход в една интимна връзка. Думите Ви оставят впечатлението, че за Вас момичето, с което сте прекарали незабравими дни в Созопол, е ОБЕКТ (предмет, лишен от суверенна собствена воля и избор). Това, че Вие „сте решили, че Ви се иска да останете с нея и за напред“ е достатъчно основание да пренебрегнете тотално нейните мотиви и основания да е на различно мнение за бъдещето на връзката ви. Освен, че отказвате да разберете желанието и да следва за да стане независима жена, Вие решавате да я манипулирате за да остане необразована, откъсната от близките си и тотално зависима от Вас в софийското Ви жилище. Така виждате възможността „си я върнете“, сякаш става дума за предмет, който не е мястото, което Вие сте му отредили. Ако това е ролята на „момичето на моя живот“, то тежко и горко на късметлийката.

 

Нека да погледнем ситуацията по друг начин. За това обаче ще е нужно да отстъпите от упоритостта си на малко момченце, решило на всяка цена иска да има кукличката, която си е харесало в МОЛа.

Очевидно лятното Ви гадже не е склонно да се откаже от амбицията си за образование и професионално развитие само защото Вие и предлагате да живее в софийското Ви жилище. За всяка уважаваща себе си и свободата си млада жена образованието е синоним на финансова независимост, достойнство, пълноценно професионално и личностно развитие, пълноценни и равноправни партньорски отношения. Един от най-коварните и изтъркани трикове мъжът да подчини жената до себе си е като ограничи образованието и трудовата и реализация. Затова дилемата „любовта или образованието“ и равна на „подчинение или свобода“.

Нещо повече – съвременната просветена жена не просто иска да е с висше образование и добра кариера, тя иска до себе си образован и способен мъж, който да я уважава и зачита като равностоен партньор. Днес висшето образование е задължително условие за това човек да има прилична професия и стабилни собствени доходи. Ако един млад мъж като Вас две години след като е завършил училище все още не работи и не учи, това в никакъв случай не е добра атестация за партньорския му рейтинг. Това, че разполагате със самостоятелно жилище, със сигурност е заслуга на родителите Ви, но и знак, че сте зависим от тях, при условие, че все още не се издържате сам. Кое момиче би станало заложница в тази рискована игра. Идвайки в жилището Ви в чуждия за нея град, без образование, без професия, без близки, на които да разчита за подкрепа,  тя неизбежно ще се постави в тотална зависимост от Вас и родителите Ви. Такъв избор би направила жена, която цял живот е мечтаела да стане домакиня и майка в София, но не и амбициозна жена с чувство за собствено достойнство, автономност и право на равноправно партньорство.

Напълно разбирам болката Ви от това, че хубавите мигове край морето навярно ще останат само един красив спомен. Тази болка обаче би могла да е и много поучителна. Ако наистина искате да изградите пълноценна и перспективна връзка, то Вие следва да придобиете няколко сериозни лични качества, в добавка на осигурения от родителите Ви апартамент в София.

Първото от тези качества е безусловното уважение към суверенитета на личността, с която се свързвате. Всеки човек има свободна воля и неприкосновено право на собствено мнение и избор. Няма как да не уважавате и зачитате това суверенно право на жената до Вас, ако искате да имате пълноценна връзка. Опитите за манипулация, чрез които искате да удовлетворите собствените си интереси за сметка на интересите на партньорката, рано или късно ще бъдат разкрити и последиците едва ли ще Ви харесат.

Личната независимост и самостоятелност са другото важно качество, без което един млад мъж трудно би се харесал на която и да е жена. За да е надежден партньор, мъжът следва да има сериозно образование и квалификация, което е предпоставка за стабилна и достатъчно добре платена работа. Безделието след завършване на училище обикновено се свързва с липса на ясни житейски и професионални амбиции, готованство, инфантилизъм и тежка зависимост от родителите. Това категорично не са неща, които подтикват  към обвързване на живота с такъв мъж, пък бил той и най-страхотния любовник.

Ако това, което сте харесали в морската Ви любов е нейната самостоятелност и ангажираност със собственото бъдеще, то струва си да извлечете поуки от неизбежната раздяла и да направите така, че следващата Ви среща с подобна жена да не е поредното разминаване.

Може и нищо да не променяте в живота си. Да продължавате да живеете за сметка на родителите си, така както го правят една значителна част от младите хора у нас. Самостоятелното Ви жилище сигурно ще е добра стръв за девойка, решена на всяка цена да стане столичанка.  Ако тя е и без амбиции за образование и професионална реализация, то Вие със сигурност ще си осигурите послушна слугиня и детегледачка. Възможно е родителите Ви да ви издържат докато могат, оправдавайки се с високата „младежка безработица“. Това ли е щастието и благоденствието обаче, може да си отговорите и сам.

 

        

 

 

Коментари

Още от последните новини