Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Безопасна ли е виаграта?

Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Безопасна ли е виаграта? - E-Burgas.com

 В новата рубрика на e-burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Г. Н., 53 годишен, от София:

Здравейте доцент Бостанджиев, искам да се обърна към Вас като към лекар и сексолог. Безопасен ли е приемът на стимулиращи медикаменти като Виагра, крие ли използването им рискове за здравето, колко често може да се използват и трябва ли задължително да са предписани от специалист, за да се пият? Известни ли са на науката растения, които действат по подобен начин и могат ли те успешно да заменят хапчетата?

Доц. д-р Румен Бостанджиев:

 

Преди да коментираме въпроса с приема на медикаменти от групата на Виагра (т.н. PDE5 инхибитори), нека най-напред да изясним какъв е техният ефект.

      Въпросните препарати имат свойството да блокират загубата на ерекция при наличие на лека тревожност и несигурност по време на сексуален контакт. Приемат се когато човек е разколебан след някоя засечка, породила липса или загуба на ерекция при неблагоприятни са сексуален контакт обстоятелства. Смисълът човек да се подкрепи с подобни средства е във възможността по-бързо да възстанови чувството си за сигурност при сексуален контакт.

Струва си да изясним също, че препаратът Виагра бе първият от тази група и независимо, че се превърна в синоним на тази категория средства, той бе последван от други препарати с по-висока ефективност, по-ниско дозирани, с по-бързо действие и отсъствие на значими странични ефекти.  Тъй като тези продукти са лекарствени средства, тяхната употреба следва да става само по лекарско предписание.

      През последните петнадесетина години, във връзка с тези препарати възникна цяла митология от преувеличени до откровено неверни твърдения, ширещи се най-вече в мрежата. Едно от определенията на тези хапчета като „стимуланти“ е в грубо противоречие с истината. Действието им е локализирано главно в пещеристите тела на члена и по никакъв начин не стимулира нито сексуалното желание, нито пък има пряко отражение върху други аспекти на сексуалната изява (като контрола върху еякулацията, например).

      Част от тази митология е и твърдението, че ако човек започне с тези средства, това трябва да продължи дълго, едва ли не до края на живота му. Истината е съвсем различна.  Ако нарушената ерекция се дължи на болестни промени в организма – атеросклеротични изменения на пенисните артерии, болестно понижени ниво на тестостерона (хипогонадизъм), неврологични заболявания  или странично действие на определени  медикаменти (най-вече антидепресанти), PDE 5 инхибиторите не биха могли да променят нищо.

За щастие (противно на доминиращите твърдения на някои уролози) нарушаването на ерекцията следствие на болестни процеси в организма е значително по-рядко от обичайните засечки, които се случват на всеки здрав мъж при неблагоприятни условия за сексуален контакт.

Огромното приложение на PDE 5 инхибиторите е основно от клинично здрави мъже, при които липсата или загубата на ерекция по време на контакт се дължи да тревожно очакване на пореден неуспех. Този факт съзнателно се премълчаваше дълго време, но на практика доброто повлияване от тези препарати е най-категоричното доказателство, че проблемът с ерекцията не се дължи  на болест, а на неблагоприятна емоционална настройка или влошено междуличностно взаимодействие по време на сексуалния контакт.

Какво следва от тези факти?

1. Приемът на PDE 5 инхибитори трябва да е само по лекарско предписание, не защото тези средства са „много силни“ или „опасни“, а защото ефективното им действие зависи от адекватното им назначаване, обикновено в съчетание и с други препоръки, целящи възстановяване на нормалния сексуален живот.

2. По принцип приемът на тези средства е за кратко време и включва бързото намаляване на дозировката при постигане на желания ефект. Така се избягва поставянето в ненужна психологична зависимост от тях.

3. Тези средства са с изключително редки и трудно забележими нежелани ефекти. За сметка на това ефективността им при нарушена ерекция следствие на тревожно самонаблюдение е несравнима с действието на каквито и да са други средства. Това, в съчетание и с бързия им ефект (половин до един час след приема) ги прави предпочитани  пред различните хранителни добавки „на билкова основа“.

4. Тези препарати  отлично да се съчетават с различни хранителни добавки и това дава възможност за бързото намаляване на дозата след постигане на желания резултат. Това обаче следва да се прави по предписание на лекар с компетентност в областта на сексуалната медицина и сексологията.

5. PDE 5 инхибиторите не са панацея за всички сексуални проблеми. Ако мъжът е затруднен да контролира изпразването и то настъпва твърде бързо, ефективното решение е друго и то трябва да бъде обсъдено с компетентен лекар сексолог.  Същото важи и при оплаквания от „потиснато сексуално желание“, зад което най-често се крият партньорски проблеми, изискващи двойкова психотерапия.

6. Самолечението е опасно не само защото може да се избере средство, което е неподходящо за конкретния проблем или защото приемът на това средство може да се разминава с утвърдените ефективни практики. Самолечението много често води до липса на ефект и разочарование  поради пропускане на други съществени акценти в терапевтичния процес. Това създава неоправдан песимизъм и отчаяние.

7. Своевременното консултиране със сексолог би могло да спести много излишни средства от безцелни изследвания и ненужни опасения, породени от самодиагностициране въз основа на прочетеното в мрежата. Вместо това адекватната бърза и ефективна подкрепа, която съчетава медикаментозната с психологична подкрепа е най-добрия начин човек да възстанови нормалната си сексуална изява.

Коментари

Още от последните новини