До 12 диоптъра късогледство могат да се премахнат за минути

До 12 диоптъра късогледство могат да се премахнат за минути - E-Burgas.com
д-р Валентин Христозов Снимка Татяна Байкушева

До 12 диоптъра късогледство могат да се коригират със съвременните рефрактивни лазери. Това заяви д-р Валентин Христозов, началник на Отделението по офталмология в Болница „Тракия" в Стара Загора.
Процедурите са напълно безопасни и имат амбулаторен характер. Корекцията трае около 3-4 минути за всяко око, като самата обработка с лазер е около 20 до 30 секунди. Целта е през това време да се изпари около 15 микрона от роговицата в нейната централна част на всеки диоптър късогледство. Така тя става по-плоска и пречупва по-слабо светлината. По този начин фокусът попада върху ретината, а пациентът вижда ясно без очила или лещи. След интервенцията пациентът е в състояние да си отиде в къщи.
Процедурите са напълно безболезнени, тъй като при провеждането им се използват капкови анестетици. Корекциите са и напълно безопасни, тъй като лазерите са снабдени със специални устройства, които се наричат тракери. Те следят окото и при най-малките движения са в състояние да преместват лазерния лъч в зависимост от движението на окото. При по-големи движения на окото те спират лазера.
Подходящи за корекции са хора с диоптри, които не са се променяли през последната година и са с достатъчна дебелина на роговицата. Всеки желаещ преминава през специален преглед от очни специалисти. При добре извършена процедура човек е със стабилни и близки до нулата диоптри до около 50-годишна възраст . След това е възможно да се появи нужда от оптична корекция за близо.
С фемтосекундния и ексимерния лазер могат да се коригират и до +6 диоптъра далекогледтсво и астигматизъм, каза още д-р Христозов. За да се коригира адекватно далекогледството, е необходима една малко по-напреднала възраст на пациента - след 35-38 години. Това е така, защото явното далекогледство постепенно нараства с времето.
За да се извършват тези процедури качествено обаче, е нужна модерна апаратура и добри офталмохирурзи, категоричен е д-р Христозов. И двете условия са налице в Болница „Тракия". Благодарние на това пациентите от региона могат да получават надеждна и високоспециализирана помощ без да се налага да ходят до Турция, където цената на процедурите е по-висока и резултът по несигурен. От септември към екипа на д-р Христозов в областта на рефрактивната хирургия се присъединява и доц. Борислав Кючуков от университетската болница в София „Царица Йоанна". Той е един от най-добрите офталмолози в страната, специалист е в областите на катарактната хирургия, ултразвукова диагностика, лазерна терапия при заболявания на ретината и очни травми. Освен това развива и активна научно-изследователска и преподавателска дейност. Лазерни корекции на зрението успешно извършва и д-р Димитрина Желязкова още от основаването на Болница „Тракия" през 2009 година.

Коментари

Още от последните новини