Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас започват с концерт на Ансамбъл АРТОС

Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас започват с концерт на Ансамбъл АРТОС - E-Burgas.com

За три концерта в България в рамките на XXII Австрийски музикални седмици ще пристигне Aртос ансамбъл от Виена.

Турнето на ансамбъла ще започне с концерт в Бургас на 18.09.2018 г. в Експо център "Флора". 
За да се създаде възможност за тематични програми, Aртос ансамбъл - Виена е с променящ се състав: от дуо до състави за десет инструмента, класически струнни ансамбли или квинтет за духови инструменти и пиано - тези вариации на състава са подчинени на темата на програмата за всеки концерт. За концертите в България съставът пристига като секстет:

Марина Димитрова - цигулка

Роланд Херет - цигулка

Себастиан Ейб - виола

Милан Каранович - виолончело

Мариус Гусман - контрабас

Павел Качнов - пиано

Всички членове на ансамбъла са изключително опитни, с международно признание и авторитет. Те са носители на множество награди от конкурси, свирят с известни оркестри - като например оркестъра на операта в Цюрих или Виенската филхармония. Всички те споделят любовта към музиката и - присъщият за изкуството стремеж към високи постижения.

В програмата на концертите са включени произведения от Волфганг Амадеус Моцарт, Йозеф Хайдн, Дьорд Лигети и Франц Шуберт. Концепцията на програмата за фестивала Австрийски музикални седмици обещава вълнуващи, динамични, силни изпълнения.

Входът е 10 лв., а за учащи и пенсионери - 5 лв. Билети се продават на касата на Експоцентър "Флора Бургас".

Дните на австрийската култура и изкуство се организират от Община Бургас, Посолството на Австрия в България, почетния консул на Австрия в Бургас - Радостина Иванова-Мишинева и Сдружение "Приятели на Австрия в Бургас".

 

*Биография на Марина Димитрова - Българската цигуларка Марина Димитрова e родена на 10.03.1985 г., в семейство на актьори. Започва да свири на цигулка на седемгодишна възраст. Само една година по-късно тя печели първа награда на Националния конкурс за деца цигулари в Благоевград. През 1995 г. Марина е приета в Национално Музикално Училище "Любомир Пипков" - София, което през 2004 г. завършва с пълно отличие и Национална диплома от Министерство на образованието и науката. Същата година продължава образованието си в Guildhall School of Music and Drama - Лондон. Марина  е наградена с пълна стипендия за целия курс на обучение. Тя завършва през юни 2008 г. с отличен успех - в класа на проф. Krzysztof Smietana и е призната от сената за Бакалавър по музика - с почести. През юли 2009 г. завършва с отличие магистърския курс  за цигулково изпълнителско майсторство в Guildhall School of Music and Drama - Лондон и е приета да специализира "Камерна музика" в Университета за музика и изпълнителски изкуства - Виена /Австрия/ в класа на проф. Йоханес Майсл. 
Стипендиант е на Фондация "Естерхази". През 2010 г. печели конкурс за професионална позиция  /Първа цигулка/ и става член на Радио Симфоничен Оркестър - Виена.

Удостоена е и с една от най-престижните български награди - "Музикант на годината" /в категория "Дебют"/ през 2003 г.

През 2005 и 2006 г. тя печели стипендии за участия в Международния майсторски клас на Виенска филхармония - в Трента, Словения.

През 2007 г. създаденото от нея Клавирно трио "Естрела" печели пълна стипендия за участие в майсторски клас по Камерна музика - на Международния Музикален Фестивал в Casalmaggiore - Италия.

През есента на 2008 г, единствена от Guildhall School of Music and Drama, Марина Димитрова печели място в London Symphony Orchestra - за сезон 2008/2009 г.

От 2009 г. е стипендиант на Фондация "Естерхази" - Австрия.

През 2010 г. печели конкурс за професионална позиция /Първа цигулка/ и става член на Радио Симфоничен Оркестър - Виена.

Марина Димитрова има многобройни самостоятелни и камерни концерти в България, Унгария, Чехия, Словения, Австрия /"Musikverein"/, Италия, Гърция и Великобритания.

Коментари

Още от последните новини