Днес е международен ден за борба с тютюнопушенето

Днес е международен ден за борба с тютюнопушенето  - E-Burgas.com

От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.  

В България всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 г. мото на кампанията да бъде: „Пушенето и ти“. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт.

Средната загуба на живот при пушачите е 8 години, но за тези които умират в средната си възраст, тази загуба е значително по-голяма. Тютюневият дим е сложна комбинация от около 4000 дразнещи и системни токсични агенти, канцерогенни и мутагенни вещества. Увреждането е не само сред активните пушачи, а и сред тези, които не пушат а са изложени на тютюнев дим - пасивни пушачи. Вдишването на тютюнев дим от средата на обитаване, включващ дима издишван от пушача и дима, който се отделя от горящия край на цигарата представлява пасивно тютюнопушене. Пасивно пушещите приемат отровните съставки наравно с пушачите. Наблюдава се снижаване на възрастовата граница на първото пропушване сред тинейджърите 12-13 годишна възраст. Тревожно е състоянието при бременни, майки с деца, малцинства.

Коментари

Още от последните новини