Джигитите ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност"

Джигитите ще плащат по-скъпа

Полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

“Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители, ще се увеличи като размер”, обясни  пред БиТиВи шефът на КАТ Бойко Рановски. При сключването на полица, системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

„Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани”, отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. Очаква се системата за влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави. И има превантивен и дисциплиниращ ефект.

Коментари

Още от последните новини