Дизентерия, остра вяла парализа и туберкулоза в Бургас

Дизентерия, остра вяла парализа и туберкулоза в Бургас - E-Burgas.com

Два случая на дизентерия са констатирани от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Бургас, сочи справка в бюлетина за изминалата седмица.  Дизентерия, или шигелоза както още се нарича, е остро заболяване на червата. Основните симптоми са състояние на пълно опиянение и диария.
Това заболяване в резултат на поглъщане на патоген нарича Shigella. Тази бактерия се отличава с висока устойчивост на лекарства, използвани срещу тях, както и добра преживяемост в околната среда.

Резервоар и източник на инфекцията може да бъде болен или заразоносител. Инфекцията се предава по контактно-битов, воден и хранителен път. Заболяването е широко разпространеност и е с всеобща възприемчивост. Необходим е строг контрол над източниците на водоснабдяване и хранителните предприятия. Висока лична хигиена на хранителните работници и внедряване на високоефективна система за обеззаразяване на каналните води, съветват специалистите.

В инспекцията в Бургас са констатирани и един случай на заболял от туберкулоза и един от Остра вяла парализа. По данни на РЗИ с ентероколит са 26 пациенти, двама са с вирусен хепатит , а заболелите от остри респераторни заболявания са 84.

 

Коментари

Още от последните новини