Диян Димов: Имаше реална опасност круизен кораб да не влезе в Черно море това лято

Диян Димов: Имаше реална опасност круизен кораб да не влезе в Черно море това лято  - E-Burgas.com

Корабът Costa neoRomantica е знаков за Бургас и за регион Черно море. След събитията в Истанбул в началото на на тази година, опасността въобще да не влезе кораб в Черно море беше около 100%. Това заяви  изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов, който посрещна първия за сезона круизен кораб, който акостира в Бургас с 1300 пасажери на борда. 

"Това е първият круизен кораб, който пропуска всички турски пристанища и не спира в Истанбул. Costa neoRomantica идва с директен морски преход от Миконос до крайна до Бургас. Дори прескачането на Турция и Егейско море представлява интерес с крайна точка пристанище Бурас. Значи сме доказали, че наистина трябва да бъде посетени." заяви Диян Димов.

Той коментира и завишените такси на Босфора, които са един от основните проблеми за останалите морски пристанища в Черно море. Димов припомни, че през 2012 година таксите са били 5000 долара, но след първия ансонс за влизане на големи пасажерски кораби в Черно море те са скочили до 150 000 долара. В момента е осъществен контакт с турския департамент, който се занимава с бреговите такси. Там се водят преговори от една страна на на асоциацията на круизните оператори, на която сме член и от друга страна на Външно министерство. Димов обаче призна, че преговорите ще бъдат трудни, защото са само за тази година в Истанбул има отложени над 400 посещения на круизни кораби.

 

Коментари

Още от последните новини