Съдът реши: Дивото къмпингуване в България не е незаконно

Съдът реши: Дивото къмпингуване в България не е незаконно - E-Burgas.com

Общинските и държавните имоти следва - по конституция и по закон - да бъдат достъпни за всяко лице, намиращо се на територията на Република България като гражданин, като гост или под друга даваща му право на пребиваване правна форма. Тези права не могат и не следва да бъдат ограничавани по какъвто и да е начин, освен по повод защита на важни държавни или обществени интереси във връзка с ползването, стопанисването и опазването на конкретен обект или територия.

Това посочва Върховният административен съд в решението си по делото за къмпингуването на Карадере, пише offnews.bg. 

През 2015 г. Административният съд във Варна отмени забраната за къмпингуване извън туристическите обекти, но Общинският съвет в град Бяла обжалва. Така се стигна до решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Всичко това е по повод наредбата, която община Бяла прие през 2015 г. и се опита да забрани къмпирането на Карадере. Виктор Хари и Мария Щурова я обжалваха в съда. Благодарим на адвокат Адриан Илиев, който ги представляваше и води делата безвъзмездно! Наредбата е окончателно отменена", коментира във Facebook групата "Да спасим Карадере" Люба Батембергска.

"Върховният административен съд окончателно каза, че в законодателството няма забрана за диво къмпиране и за разполагане на палатки и каравани извън къмпингите", посочва още Батембергска.

Представителят на Върховна административна прокуратура също е счел, че жалбите на община Бяла са неоснователни, а оспореното решение следва да се потвърди като правилно, съобразено със събраните по делото доказателства, пише в окончателното решение на ВАС.

Коментари

Още от последните новини