Дишането на мръсен въздух е равносилно на кутия цигари на ден

Дишането на мръсен въздух е равносилно на кутия цигари на ден - E-Burgas.com

Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители в градския въздух се отразява на здравето ни като изпушването на един пакет цигари на ден, пише сайтът Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Изданието цитира проучване на екипа на епидемиолога Джоел Кауфман от университета във Вашингтон. Специалистите установили, че процентите на белодробни заболявания сред градското население непрекъснато растат и то при непушачите. При по-подробни изследвания сред 7 071 участници между 2000 и 2008 година се установило, че замърсяването на въздуха е главната причина за хроничните белодробни заболявания от рода на белодробния емфизем.

Изследваните живеели в шест американски мегаполиса - Ню Йорк, Лос Анджелис, Балтимор, Чикаго, Уинстън-Салем и Сейнт Пол.

Когато в градския въздух попаднат само 3 частици на милиард озон по-високо съдържание в сравнение с други региони в продължение на 10 години, се получава плашещ ефект за напредъка на емфизема. Това било равносилно да пушиш по един пакет цигари на ден в продължение на 29 години.

Концентрацията на наземния озон се повишава, когато изпусканите от МПС газове реагират на ултравиолетовата светлина.

Коментари

Още от последните новини