Димитър Тодоранов- съвременният български меценат в едно интервю за е-Бургас

Димитър Тодоранов-  съвременният български меценат в едно интервю за е-Бургас - E-Burgas.com

Той е мъжът, който се занимава с разнородни на пръв поглед неща. Но пък всичко прави със страст и увереност. Той е един от новите меценати на съвременна България. Продуцира театрални постановки, изложби, реализира различни културни проекти, спонсор е на култовата постановка „Свалячи”. Той стои зад успешните концерти на Лили Иванова. Заради което  жълтите медии го обвързаха интимно с примата на българската поп музика.

Той е главен мениджър на федерацията по шотокан карате , треньор на българския национален отбор, многократен национален и единственият европейски шампион на България по карате-до. По негово настояване Бургас става домакин на Световното първенство по шотокан карате, през октомври тази година.

Роден на 7 май, 1974 година във Велико Търново. Завършва Математическа гимназия, а по-късно се дипломира като магистър по информатика във Великотърновския университет.  Завършил НСА с треньорски профил, три години е изучавал НЛП,  той е магистър по приложна психология и невролингвистично програмиране към НЛП Института. Има още куп сертификати и дипломи от САЩ и Европа, сред които и за брокер на недвижими имоти към New York Real Estate Institute, както и за корпоративен финансов анализ към Нюйоркския университет.

Тренирал е холивудските звезди Ан Хатауей и Хю Джакман. Живял и работил няколко години в Ню Йорк, но носталгията и любовта към родното го връща обратно тук, в България. Собственик е на Hacienda Art & Sport Beach в  Лoзeнeц.

Всичко, до което се докосне, го прави с много жар. Сам казва за себе си, че е търсещ човек и  ако не предусеща победата, не се захваща с каквото и да е.

Благодарен е , че има възможност да работи с общини като Бургас и Царево и то по успешни проекти.

Представям Ви Димитър Тодоранов, в едно интервю, специално за е-Бургас.

-Господин Тодоранов, как се чувствате в Бургас?

-Бургас ми е като втори роден град. Първо, че в един момент, след училище, след като завърших Великотърновския университет, бях спасител в Созопол и съм свързвал Бургас като вратата към Южното Черноморие. Вече развивам бизнес в Лозенец, чувствам се добре в Бургас, благодаря.

-Да смятаме ли, че Вашата кариера е започнала като „гларус” на плажа?

-Едва ли. Бях тогава в спортна активност и не бих казал, че тогава когато съм бил спасител , съм бил гларус, в смисъла, който носи тази дума. По-скоро главата ми беше в спорта тогава. Тренирах всеки ден, мислих само за спорт.

-А сега къде Ви е главата? Занимавате се с националния отбор по шотокан карате, имате бизнес в Лозенец, завършил сте икономика, имате магистърска степен по НЛП, занимавате се с проекти в областта на изкуството…

-Главата ми е винаги в това, което правя в момента. В днешния ден идвам от Царево, където с кмета Георги Лапчев обсъждахме един театрален фестивал. Искаме да фокусираме вниманието върху развитието на Царево, като една модерна културна дестинация. Театралният фестивал ще носи името „Две”. Идеята е това да са постановки, които се изпълняват от двама актьори. Двойно повече от моноспектакъл. Като първото издание  ще бъде от 5 постановки, сред които ще намери място една, която аз продуцирам -„Свалячи”. И петте ще бъдат с известни актьори, много успешни спектакли. Надяваме се да привлечем правилната аудитория. Идеята е да го направим този фестивал  малко преди пиковия сезон, някъде  около 15 юли и освен петте постановки да има изложби, други може би културни мероприятия и концерти, които да бъдат и в Царево, и в Лозенец.

- А защо се насочихте преди време към  НЛП? Защото е модерно ли?

-Те нещата се случиха. Случайно чух за НЛП и някои от нещата, които се учат в Института по НЛП, съм ги изучавал по една или друга причина преди това. Изкуството да водиш преговори, техники за продажба, в момент, в който съм учил в Англия. Видях, че НЛП обединява всичко това и ми стана интересно. НЛП ме свърза и с Ангел Лазаров-основателят на Института. Изключителен човек. С него подготвяме също проекти, които смятаме, че ще реализираме. От НЛП научих най-важния принцип- да се спазва екология при общуването,  комуникацията.

-Разкажете ми за Вашата страст към карате, за националния отбор!

-В последните години шотокан карате  е спортът , който носи най-много медали на България и титли. Може би малко хора знаят, че това е един от успешните спортове в България. Ние сме  лидерите  по шотокан карате винаги взимаме доста шампионски  титли. И при мъже , и при жени отборно сме ставали европейски и световни шампиони. Надявам се да вземем доста медали и отборно да победим .Това е най-ценната победа. Тук е мястото да кажа, че със съдействието на кмета на Бургас Димитър Николов, с президента на нашата федерация и с хора от бизнеса в Бургас, успяхме да вземем домакинството на световното първенство по  шотокан, който ще бъде в Бургас, първата седмица на октомври. Изключително голям форум, който ще събере над 2 хиляди състезатели. И ще се радвам нашият отбор  да вземе световната титла. Аз се радвам, че този град избрахме. И не малко направих, точно тук, в Бургас ,а не в София, да се случи това. Нека всички които ще дойдат да видят нашето Черноморие, да видят Бургас и да се върнат тук като туристи.

-Говорите с такава любов за Бургас, все едно родният ви град е нашият, а не Велико Търново!

-Аз и Велико Търново много обичам.Както казах, едно от нещата, които ме прави щастлив е всичко свързано с море , с океана. Дълго време съм карал сърф, водни спортове съм практикувал, детството си го прекарах край морето. И когато едно населено място е близо до море, се чувствам прекрасно. Живял съм в Ню Йорк, едно от нещата, което там ми хареса, че това е градът заобиколен от вода. Ню Йорк все пак е остров, въпреки, че хората забравят това.

-Защо се върнахте в България? Там сте бил успешен?

-Всеки сам определя как се чувства, независимо къде е. Един успешен човек може да бъде успешен, където и да е. Дори и тази думичка, често използвана и не по предназначение в последно време, патриотизъм, ме върна. Така усетих нещата и се прибрах в България.

-Вие сте разностранна личност, занимавате се с много неща, на пръв поглед несъвместими едно с друго, но все пак… как ще се определите три думи, кой е  Димитър Тодоранов?

-Аз винаги съм казвал, че съм търсещ човек. И като всеки търсещ човек е нормално  да намирам най-различни неща, в които да се чувствам пълноценен в това, което  правя. На пръв поглед са доста разностранни нещата, които правя, но няколко неща обединяват всичко това. Първото , това е страстта, с която обичам да правя всичко. Много обичам градивни неща, да правя неща, които променят хората. И нещо много важно за мен- да усещам тези неща, че са правилните неща.

-Как се усеща правилното нещо?

-То е усет. Не съм си представял преди, че ще продуцирам театър, изложби. Но се появи това. Приятно ми е. И все пак съм живял в Ню Йорк, и съм се научил, че  каквото и да правя, трябва да има финансова закономерност. Или го правиш като спомоществовател или го правиш като бизнес.

-Известен човек сте, замесват името Ви с всякакви женски имена.В списъка има известни певици, журналистки.  Това което прочетох, че сте имали интимни отношения с Лили Иванова. Кажете ни, така или не е така?

- Очевидно, че всеки здравомислещ човек не би си помислил, че може да имам нещо с Лили Иванова, освен професионални отношения. Но аз предпочитам ако се пише нещо за мен е да казват  нещата, които съм направил, успешните проекти и успехите във спорта. Някои неща в жълтите медии дори не съм ги чел, други съм ги срещал по сайтове и страници на вестници. В крайна сметка трябва да има за какво да пишат.

-С какви хора обичате да се обграждате?

-Не знам кой ще е този арбитър, който  би казал кой е успял и кой не е успял човек. За мен е важно хората да са добри, да бъдат градивни, да бъдат хора, които правят някои неща и да има какво да си кажа с него. Самата доза успешност е трудно  да се прецени колко е. Интересно ми е в момента какво правят и как го правят.

-Има ли нещо, от което се срамувате?

-Ако има аз съм го забравил. Бих казал-не.

-А нещото, което Ви носи най-много радост?

- Нормалните човешки неща ми носят радост. Успешният проект, със сигурност. И не на последно място- победата във всякакви форми-спортната; това, че си накарал някой да се чувства щастлив. Нормалните човешки неща също ми носят радост.

-Какво бихте искали да Ви се случи още в живота? Човек като ви гледа, би си помислил, че сте постигнал всичко.

-Ако човек си мисли, че е постигнал всичко, значи е готов да умре. Живият човек очаква нещо да се случи, нещо да направи. Аз пак казвам много неща не съм мислил , че ще правя, но ми е приятно да се занимавам. Ще видим какво ще ми се случи още в живота.

-Най-ценното нещо, което извлякохте от спорта?

-Да не се предаваш, да вярваш в победата и да знаеш,че ако не победиш, няма смисъл да се захващаш с това.

-Изразът, който не харесвате?

-Няма такъв. Наистина.

-Какво ще пожелаете на нашите читатели?

-Да вярват, че най-доброто предстои.

 

Част от снимките в галерия са от подготовката за Европейско първенство в Нюрнберг на Националния отбор по шотокан карате, на който Димитър Тодоранов е треньор . Европейското първенство се провежда в момента.

Галерия
Коментари

Още от последните новини