Димитър Николов за Бюджет 2017, изпълнените проекти и приоритетите на Бургас

Димитър Николов за Бюджет 2017, изпълнените проекти и  приоритетите на Бургас - E-Burgas.com

Кметът на Бургас даде общирно интервю за списание "Градът"

Обширно интервю за списание "Градът" даде кмета на Бургас Димитр Николов. В него той говори за изпълнените през последната година проекти в Бургас и приоритете на града до края на мандата. Списанието е отделило няколко страници на Бургас, в които са поместени и много снимки от Морската градина и зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, които съвсем наскоро претърпяха пълен ремонт. Интервюто е взето през лятото, но бе пуснато онлайн едва вчера, седмица след като излезе новия брой на списанието. 

Г-н Николов, при приемането на бюджет 2017 на община Бургас вие казахте: "Това е бюджет, който инвестира в младите хора, образованието и иновациите, в талантливите деца. Той е гаранция за сигурност и справедливост във всички сфери." Какво имате предвид? 

Все още стоя зад думите си, че бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца.
Едно от нововъведенията, по които работим, е 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина, осигурено от община Бургас. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани видеокамери, но предстои и те да бъдат оборудвани. В 6 детски градини също успешно функционира от няколко месеца видеонаблюдение, а в 10 други в момента се изгражда. 
Отделно от това от тази година стартираме нова програма за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството. Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.
Преди дни обявихме прием за новото и модерно училище - ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията". То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, в I клас и в V клас, или общо 148 ученици. 
Предстои ни да започнем изграждане на модерна детска градина в "Районен център – Меден рудник", почти е готов новият корпус на детска градина "Чайка" с 4 групи ясла и детска градина.
Обновяваме спортните площадки, физкултурните салони и кабинетите в редица бургаски училища - ОУ "Братя Миладинови", СУ "Петко Росен", ПГСАГ "Колю Фичето", Търговската гимназия, ПГЕЕ "Константин Фотинов", ПГМЕ (Механотехникум). Тук ще спомена и основния ремонт на сградата на Професионалната гимназия по транспорт, на ресторанта към Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и пристройката към ОУ "Васил Левски" – кв. Горно Езерово. 
Продължаваме да развиваме програмите за здравословно хранене в детските градини и училищата, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение.
Освен всичко, казано дотук, от тази година започнахме нова инициатива, насочена изцяло към младите хора – "Бургас харесва младите". Идеята й е да насърчи сътрудничеството между младите хора в града и реалното участие на младежката бургаска общност във вземането на решения и реализацията на общи проекти. Смятаме, че младежите могат да бъдат полезни със своите идеи и активност в обществения и културен живот на града. 

Кои са големите инвестиционни проекти през 2017 и през периода 2014 - 2020? 

Едно от най-сериозните ни предизвикателства е свързано с развитие на индустриалните и бизнес зони. Голяма част от тях вече са заети и след запълването им ще трябва да имаме готови нови терени, които да предложим на потенциалните ни инвеститори. 
Освен това в момента върви строежът на голямата и модерна спортна зала "Арена Бургас". Бургас не разполага с толкова голяма спортна зала. На първо място, тя ще бъде нова и модерна база за подготовка на елитни и професионални спортисти, с каквито за наша радост градът ни разполага. Зала "Арена Бургас" ще бъде място за големи престижни състезания, като балканиади, европейски първенства, европейски и световни купи и др. Чрез новата зала ще дадем шанс за развитие на бургаската и българската лека атлетика. Още отсега имаме запитвания за провеждане и домакинство на големи състезания в "Арена Бургас". 
Освен чисто спортните събития зала с такива мащаби, акустика и озвучаване ще бъде идеално място за големи концерти на световноизвестни изпълнители, които сега за съжаление, отиват в други градове, защото тук няма подходяща зала.
Завърши реконструкцията на историческото ядро на емблематичния за бургазлии и гостите на града Приморски парк. 
Той включи цялостно обновяване на алейната мрежа, на осветлението, нови зони за отдих, нова паркова мебел и нови фонтани. Това лято завършваме и модерния спортен комплекс в жк "Славейков". Той ще разполага с басейн с олимпийски размери, отговарящ на всички международни изисквания за големи и престижни спортни състезания и първенства – балканиади, европейски първенства и др.
Работим активно по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.
Продължава работата и по реконструкцията на улица "Крайезерна" Това е един от значимите проекти на община Бургас, който има за цел да изведе транзитния трафик в периферията на града, да насърчи инвестиционната активност и да повиши икономическия потенциал на Бургас. Реконструкцията на улица "Крайезерна" подсили основите и разшири платното, обособявайки 4-лентов път, с което се подобрява както транзитът на юг от Бургас, така и бързият достъп до всички промишлени зони и до пристанище Бургас.

Кои големи инвеститори заявяват интерес към Бургас? Кои са новите бизнес зони? С какво ще помогнат ПУП-овете за разширение на промишлена зона "Север", промишлена зона "Долно Езерово", промишлена зона "Меден рудник"? Как се развива Индустриален и логистичен парк Бургас, кои са инвеститорите там? 

Именно с цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от тази година изготвяме процедури за ПУП за разширение на промишлена зона "Север" - 920 дка, промишлена зона "Долно Езерово" - 850 дка, промишлена зона "Меден рудник", по пътя за Средец, с 650 дка. 
Отделно от това активно работим по изграждане на пътя към индустриална зона "Българово". Половината терени в нея вече са изкупени от инвеститори, които скоро ще стартират изграждане на своите предприятия. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна - приблизително 16 лв./кв.м. При изчерпване на моментната наличност зоната може да бъде разширена.
Първият инвеститор, закупил терен в зоната в Българово, е италианската компания "Стратежия", която е крупен производител на детайли за обувната промишленост и със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното намерение на фирмата е изграждане на производствена база на територията на зоната. Закупен терен има и фирма "Мегатрон" ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители. Фирма "Мегатрон" възнамерява да инвестира средства в размер над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз. Имоти са купени още от "Интерагри България" АД, "Генчев Агри" ООД и други по-малки фирми. Водят се разговори с още няколко потенциални инвеститори. 
Междувременно се очаква до края на тази година да бъдат изкупени 100% терените в Индустриален и логистичен парк Бургас, където редица нови предприятия вече стартираха дейността си.
Усилията на община Бургас са насочени към развитие на индустриалната зона край Равнец, която е и най-голяма - над 3000 декара. Тя е подходяща за по-мащабни инвестиции, които могат да разкрият сериозен брой работни места в перспектива. 

Дълги години Бургас растеше към вътрешността, а крайбрежната зона стана заложник на промишлеността. Идеята за свързването на морето с града коренно промени визията. Накъде ще се развива градът? Какво предвиждате за крайбрежната зона? Кои са новите жилищни зони? 

Само преди няколко месеца завърши реконструкцията на Магазия 1 на територията на пристанище Бургас, която вече е многофункционална обществена сграда на 2 етажа с площ 4085 кв.м. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите. 

Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване. 
Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Това, което ни предстои, е изнасяне на строителството от активния град към нови жилищни зони. Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.
Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширение на кварталБанево на изток (258 дка) и на запад (175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал Долно Езерово на север с 31 дка, "Кюшето" (курортна зона Ъгъла) с 1489 дка, разширение на зона Минерални бани с още 1547 дка, квартал "Крайморие" с нови 3011 дка, зона Д в к-с "Меден рудник" - нови 1130 дка, и разширение на зона Б в к-с "Меден рудник" със 166 дка. 

Цялото интервю четете тук!

 

 

 

Коментари

Още от последните новини