Десетки балони полетяха в небето над Черноморец за Световния ден на милосърдието

Десетки балони полетяха в небето над Черноморец за Световния ден на милосърдието - E-Burgas.com
Снимка: burgasinfo.com

 Град Черноморец отбеляза Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. 12-ти октомври е посветен на тежко болните пациенти, тези с хронични заболявания и здравните работници, които полагат грижи за тях. Това също е и ден на хосписите в световен мащаб. Балоните бяха пуснати от директора на хосписа в Черноморец д-р Миладиноски, неговият екип и пациенти. Д-р Миладиноски е председател на Асоциацията на хосписите в България. Заедно с отец Стилиян от църквата Свети Никола в Черноморец и болните, те изпратиха своето послание в небето.

 В този ден от Асоциацията на хосписите отново поискаха бързи промени в нормативната уредба на страната, отнасящи се до този тип грижи. Всички присъстващи бяха с тениски „Хосписни грижи за всеки, стига дискриминация“. Първият хоспис в световен мащаб е бил създаден през 60-те години на миналият век в Лондон Великобритания.

„Минаха 20 години от създаването на първия хоспис в България. Считаме, че е настъпил моментът за интегриране на хосписите в здравната система, тъй като това са единствените лечебни заведения, които нямат обществен ресурс - те са на самоиздръжка. Затова и бяха пуснати тези балони като символ на мир, любов и надежда, като символ за всички, отиващи си от този свят”, заяви д-р Миладиноски. Писмото с исканията на асоциацията беше изпратено официално до всички институции, имащи отношение към хосписите и палиативните грижи. За в момента единственените отговорили са от кабинета на президента на Румен Радев.  

източник: burgasinfo.com

Коментари

Още от последните новини