Депутатите ще гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието

Депутатите ще гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието - E-Burgas.com
Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Един от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът на първото си заседание следващата сряда се оказа експресно внесен и спорен. Става дума за поправки, с които да се удължи с още три години срокът за строителство на Черноморското крайбрежие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след 10 дни.

Това ще стане възможно, ако депутатите одобрят предложението за промени в Закона за опазване на земеделските земи, внесен от група депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ. За влизането на проекта в пленарна зала идната сряда съобщи един от вносителите Христиан Митев от Патриотите пред журналисти в петък. Той призна, че е обсъждано докуменът да бъде гласуван днес преди парламентарния контрол. От БСП обявиха, че става дума за лобистка поправка, внесена спешно заради "крупни инвестиционни проекти". Вчера законопроектът беше одобрен единодушно на първо четене от комисията по земеделие, съобщи "Медиапул".

Поправката предвижда да се удължи от 6 на 9 години срокът, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска. На практика той изтича след десет дни - на 23 май 2017 г. , а предложението е да се измести до 23 май 2020 г.

Основен мотив за промените, посочени от вносителите от "Обединени патриоти", е "да овъзмезди и да защити интересът на дребните собствени и семейства със среден и нисък доход", които били ощетени през изминалите години да реализират инвестиционните си намерения заради "жестоката икономическата криза" и влезли впоследствие "административни забранителни актове и законодателни промени, които обслужват необществен интерес".

Поставянето на тези дребни собственици в неравностойно пазарно положение, според законотворците, е наказание и е несрпаведливо спрямо най-уязвимата част от българското население. Според вносителят, става дума за стотици семейства, които са успели да сменят предназначението на едва 0,001% от поземления фонд.

БСП: Законът е лобистки

"Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект," коментира заместник-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев в парламента в петък. По думите му, вместо промяна и обещания нов морал от мнозинството, българските граждани са свидетели на лобистко законодателство.

БСП настоява всички граждански и екологични организации да направят внимателен анализ на тези обекти и да се проведе обществена дискусия преди обсъждането на законопроека в пленарна зала.

"Искането за удължаването на срока в момента е знак, че новото мнозинство продължава политиката на правителството на Станишев и тройната коалиция," коментира Тома Белев от "Асоциацията на парковете в България" пред "Дневник" и напомни, че не става дума само за дребни собственици, но и за големи инвеститори като тези на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли.

"В обхвата на това ограничаване се включват 1500 декара дюни, заменени като пасища от правителството на Станишев край Камчия за 14 и 18 стотинки на кв. метър. Естествено има и десетки други случаи на заменки на земеделски земи по цялото Черноморие и планинските курорти," припомни Белев един от най-скандалните заменки от миналото.

Белев напомни, че през 2007г. и 2008 г. на всеки две минути от работния ден се променяше предназначението на 1 декар земеделски и горски земи. Промяната на предназначението на собствеността сега се извършва след процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000 на подробния устройствен план. Но това не винаги е било така и тези разпоредби решаваха равнопоставеността на всички пред закона.

По думите му решенията по екологична оценка и оценка за съвместимост имат срок за действие от 5 години и няма как промяната на предназначението да има по-дълъг срок след като строителството не е извършено.

Източник: dnevnik.bg

Коментари