Дефицитът в Здравната каса – 35 млн. лева

Дефицитът в Здравната каса – 35 млн. лева  - E-Burgas.com

Очакваният дефицит за годишния бюджет на Здравната каса е 35 милиона лева. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

"Решаването на този проблем изисква нова политическа стратегия, която управляващите трябва да създадат. Контрол има, но трудно се прилага, тъй като системата така е направена. Различните болници могат да спазарят лекарствата си от различни фирми на различни цени – това няма как да се следи в момента", отбеляза професор Радослав Гайдарски в студиото на "България сутрин".

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков проблемът идва от няколко разминавания.

"Основният проблем е, че ние се опитваме с инструменти от миналото да упражняваме контрол днес. Преди всичко беше обединено, а сега сме в пазарна система – трябват ни нови методи за контрол. Друго съществено разминаване е това между възможностите и обещанията. Здравната каса обещава повече, отколкото може да покрие", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гайдарски подчерта, че дефицитът в НЗОК няма да бъде преборен чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини