Дефицит на кадри в хлебопроизводството и сладкарството

Дефицит на кадри в хлебопроизводството и сладкарството - E-Burgas.com

Има недостиг на кадри и в сферата на хлебопроизводството и сладкарството. Това каза пред  Радио „Фокус“ Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. По думите му старите кадри се пенсионират, а младите хора, които завършват специализираните училища във Варна, започват работа основно в Западна Европа.

„Сложна е ситуацията с кадрите както във всички браншове, така и при нас. Ние не можем да разчитаме на подготвени кадри, а сами трябва да ги обучаваме. От друга страна мотивацията и желанието на един млад човек да работи в бранша не е на високо ниво. Трудът е повече нощен, има лек шум, запрашеност, но това е много благородна професия. Да произвеждаш хляб е свързано и с религията ни. По-добър става човек, когато произвежда продукт, консумиран ежедневно. Ние разчитаме на хора, които сами обучаваме. Задържаме ги основно с по-високи заплати“, заяви Иво Бонев.

Той подчерта, че през миналата година ръстът на работната заплата на служителите в бранша е бил над 20%. „Очаквам подобен ръст и през тази година. Варна е сезонен град, зависими сме от туристите. През април хотелите дърпат много кадри и става една борба. Трудно е, но се справяме. Предстои ни, надявам се, една по-добра година“, каза още Иво Бонев.

 

Коментари

Още от последните новини