Дават по 300 лева за доброволно умъртвено прасе

Дават по 300 лева за доброволно умъртвено прасе - E-Burgas.com
Снимка bTV

Държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на домашни прасета, при доброволно умъртвяване на животните. Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредната среща в Пазарджик с местните кметове и животновъди.

Министър-председателят уточни, че тези средства са за личните стопанства, които попадат в 20-километровата санитарна зона. По думите му с общи усилия може да се реши проблема.

„Аз също не понасям тъжни гледки. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лв. на двор, за да се възстановят щетите", коментира премиерът.

По-рано жители на 30 пазарджишки села изразиха недоволството си от превантивните мерки срещу африканската чума. Протестът не беше отменен, въпреки отсрочката от седмица, която земеделският министър Десислава Танева даде на стопаните на домашни прасета, да заколят животните си.

Министър-председателят добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик.

Бойко Борисов посочи, че държавата е успяла успешно да се справя с африканската чума през последните две години, но по думите му, румънски туристи са внесли заразата чрез храна. „Преди години като ми казаха за тази болест, а аз им казах „Добре, да заградим". И заградихме. Колко много свинско продадохме от тогава досега. С румънските туристи дойде, аз съм убеден. 75 хил. румънски туристи преминават границата, замогнаха се хората, не можем да ги спрем. Те ядат, хвърлят", заяви Борисов.

Премиерът посочи, че щамът на заболяването е известен от 30 години, но все още няма открито лечение или имунизация.

„Чума, по-страшна дума от чума, няма. Това е все едно да протестираме срещу рака. Не го искаме да има рак, но го има и ни мори. За 30 години хора и институти не успяват да намерят лек и ваксина", каза министър-председателят.

Коментари

Още от последните новини