Изсипват още милиони за жп линията Бургас-Пловдив

Изсипват още милиони за жп линията Бургас-Пловдив - E-Burgas.com

Правителството отпусна безлихвен заем на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) на стойност 208 млн. лв. Средствата са предвидени за приключването на 10 железопътни проекта, които се изпълняват по старата оперативна програма "Транспорт". Сред проектите са отсечките по трите основни жп направления: Септември – Пловдив, Пловдив – Бургас и Първомай – Свиленград. Предвидено е парите да бъдат върнати на централния бюджет, като се приспадат от държавната субсидия за компанията, която се определя всяка година със закона за бюджета.

Проектите по старата програма трябваше да бъдат завършени до края на 2015 г., за да не се загуби европейското финансиране. От НКЖИ обясняват, цитирани от "Медиапул", че са получили отсрочка от Брюксел до края на 2016 г., а отчетите пред Европейската комисия за възстановяване на плащанията трябва да се предоставят от страната ни до края на март 2017 г.

С одобрените от Министерския съвет в сряда средства общата държавна субсидия за предприятието ще достигне 450 млн. лв. за 2016 г. Със закона за бюджета вече са заложени субсидии за 135 млн. лв. и още 105 млн. лв. под формата на капиталови трансфери за компанията.

Рехабилитацията на линията между Пловдив и Бургас струва общо 480 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ за него е на стойност 343 млн. лв., от които 275 млн. лв. от Кохезионния фонд. Целта на проекта е осъществяването на напълно рехабилитирана електрифицирана железопътна линия между основните градски центрове Пловдив и Бургас. След завършването на проекта линията трябва да позволи развиването на максимална скорост от 160 км/ч, което ще доведе до увеличение на капацитета и значително намаление на времетраенето на товарните и пътническите превози.

 

източник: capital.bg

Коментари

Още от последните новини