Дават 20 милиона за образователна интеграция на роми

Дават 20 милиона за образователна интеграция на роми - E-Burgas.com

971 деца, за които българският език не е майчин, ще преминат специализирано обучение през 2017 г. Общо 15 000 ромски деца ще участват в проекти за образователна интеграция. Това става ясно от предложение на служебния министър на образованието Николай Денков, с които се предлага разпределението на десетки милиони лева по Плана за действие на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г.

Окончателното одобрение на финансовото разпределение трябва да се вземе от редовното правителство. 4 млн. лв. от европейската програма за "Наука и образование за интелигентен растеж" трябва да бъдат разходвани за обучение на децата, които са от етническите малцинства, а бенефициенти са детски градини, общински училища и неправителствени организации. Сумата е само за настоящата година, а общият бюджет по проекта е 20 млн. лв.

Планирано е изграждане на образователна среда за ранна превенция на обучителни затруднения в 33 детски градини, а 1800 деца и ученици със специални образователни потребности, ще бъдат включени в процеса на включващо обучение. Ще бъдат осигурени възможности за допълнително обучение по български език на 18 750 ученици и младежи от етнически малцинства, както и включване на родителите им в образователния процес. За целта е планирано разходването на 7,5 млн. лв. през настоящата година, като общият бюджет е 25 млн. лв.

Други 5 млн. лв. ще отидат за обучението на 2000 педагогически специалисти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 г. Общо 35 млн. лв. трябва да отидат за развитие на подкрепящата среда в системата за предучилищното възпитание и подготовка и на училищното образование за осъществяване на включващото обучение чрез подкрепа и мотивация на педагогическите специалисти за повишаване на квалификацията, стимулиране на екипната работа, осигуряване на гъвкави форми на обучение, осигуряване на специализирани пособия и др.

Източник: standartnews.com

Коментари

Още от последните новини